Úvod Zaujímavosti Hackeri napadli ruské nabíjacie stanice: Na displeje napísali „Putin je k****“

Hackeri napadli ruské nabíjacie stanice: Na displeje napísali „Putin je k****“

8
Po ruskej invázii na Ukrajinu sa celý svet snaží odradiť agresora rôznymi sankciami. Svojím dielom sa snažia prispieť aj hackeri, ktorí narúšajú ruskú infraštruktúru kybernetickými útokmi. Niektoré z nich sú však obzvlášť kreatívne. Hneď po začiatku invázie, ktorá sa odohrala minulý týždeň, sa tím hackerov Anonymous zaviazal, že urobí všetko pre to, aby narušil chod krajiny prostredníctvom kybernetických útokov. To sa im podľa všetkého darí, keďže boli nahlásené výpadky viacerých ruských webových stránok, vrátane niekoľkých stránok spravovaných vládou. Po novom sa hackeri zamerali na nabíjacie stanice pre elektromobily na území Ruska. Niekoľko nabíjacích staníc v Moskve bolo hacknutých a úplne znefunkčnených. Majitelia elektromobilov v moskovskej oblasti oznámili, že nabíjacia stanica prevádzkovaná spoločnosťou Rosseti (Россети), bola odstavená v dôsledku hackerského útoku.
Seems that everything in Russia is being hacked. An average car charging station near Moscow. Saying: "Out of Service. Glory to Ukraine. Glory to Heroes…" Anonymous at work? from interestingasfuck
Na displejoch staníc sa totiž začali zobrazovať proukrajinské správy, ako napríklad „Sláva Ukrajine“ a tiež o niečo vulgárnejšie „Putin Xujlo“, čo vo voľnom preklade znamená „Putin je k***t“. „Cieľom týchto typov hackerských útokov, ktoré postihujú spoločnosti ako Россети, je nenásilným spôsobom narušiť Rusko, keďže Ukrajinu násilne narúša ruská armáda,“ uvádza portál Electrek.