Úvod Zaujímavosti 31-ročný muž zneužil COVID-ovú podporu: Neuveríte, čo si za ňu kúpil!

31-ročný muž zneužil COVID-ovú podporu: Neuveríte, čo si za ňu kúpil!

5
31-ročný muž z amerického štátu Georgia sa dostal na 36 mesiacov do väzenia za nie príliš sofistikovaný podvod, v rámci ktorého sa rozhodol zneužiť štátnu podporu určenú na pomoc podnikom zasiahnutým koronakrízou. Podobne ako iné štáty, aj americká Georgia vytvorila súbor ekonomických opatrení, ktorých úlohou bolo pomôcť podnikateľom prekonať úskalia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19. Firmy mohli štátne peniaze použiť na mzdy zamestnancov alebo napríklad nájomné, pokiaľ čelili obmedzeniam, ktoré im nedovolili fungovať. Podvody s dotáciami a pôžičkami od štátu nie sú ničím novým, nakoniec, objavili sa aj na Slovensku. Čím je prípad 31-ročného muža oproti iným podvodom výnimočný? Tým, na čo štátne peniaze použil. Muž menom Vinath Oudomsine úrady presvedčil, že vlastní malý podnik s 10 zamestnancami. Od štátu na základe toho získal podpornú pôžičku vo výške 85 000 dolárov, ktorá mala, pochopiteľne, slúžiť na kompenzáciu ušlých príjmov. Vinath Oudomsine však našiel pre tieto peniaze iný účel. Ako na základe tlačovej správy miestneho Ministerstva spravodlivosti informuje server Polygon, muž použil 57 789 dolárov na nákup vzácnej kartičky s pokémonom Charizard.
muz
Tie najunikátnejšie karty sa predávajú za desiatky až stovky tisíc amerických dolárov. Na snímke je jedna z najdrahších zberateľských kariet. Prvé vydanie z roku 1999 sa podarilo predať za rekordných 369 000 dolárov. Aukcia prebehla koncom roka 2020. Foto: Goldin Auctions
S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o prvú edíciu zberateľskej karty s vyobrazením Charizarda. Popis zodpovedá karte, ktorá sa za takúto sumu predala na aukčnej platforme PWCC koncom decembra minulého roka. Sudca okresného súdu poslal muža za dokázaný podvod na tri roky do väzby. 85 000 dolárov musí vrátiť a okrem toho dostal sankciu 10 000 dolárov. Kde skončila vzácna karta s pokémonom? V rukách prokurátora. Inými slovami, jej novým vlastníkom je štát Georgia.