Úvod Zaujímavosti Koniec tyčinkám v nose: Nemci majú špičkový test, stačí si odfotiť oči!

Koniec tyčinkám v nose: Nemci majú špičkový test, stačí si odfotiť oči!

4

Nemeckí výskumníci ukázali alternatívny spôsob ako ľudí otestovať na COVID-19 bez nutnosti využitia testovacích súprav. Jediné, čo je potrebné, je mobilný telefón s aplikáciou, ktorá ochorenie deteguje z fotografie očí.

Špeciálnu aplikáciu, ktorá z fotografie očí dokáže zistiť, či máte ochorenie COVID-19, vyvinuli vedci zo spoločnosti Semic RF. Veľmi sľubne vyzerá aj efektivita testovania, ktorá sa má pohybovať na úrovni 95 %.

Aplikácia vo fotografiách očí hľadá zápal spojiviek, ktorý sa tiež prezýva syndróm ružového oka. Je jedným zo symptómov ochorenia COVID-19. Zápal spojiviek síce nepatrí medzi hlavné symptómy, stále by však malo ísť o zaujímavý a hlavne neinvazívny spôsob ako identifikovať osoby s ochorením. Celý test nemá trvať dlhšie ako 3 minúty, informovala agentúra Reuters.

Test na COVID-19
Zápal spojiviek je jedným z príznakov ochorenia COVID-19.

Test na COVID-19 z fotky do 3 minút

Namiesto „tyčinky do nosa“ si pri Semic EyeTest stačí odfotiť obe oči, fotografiu odoslať na spracovanie a počkať na výsledok. Keď systém test vyhodnotí, na smartfón zašle výsledok s QR kódom, ktorý si môžete uložiť pre ďalšie využitie. Odtieň zápalu spojiviek spojený s ochorením COVID-19 sa výskumníkom podarilo identifikovať z viac ako dvoch miliónov rôznych odtieňov ružovej.

Výskumníci systém vycvičili na dátach viac ako 70 tisíc ľudí. Za jednu minútu pritom dokážu spracovať približne 1 milión fotografií, čo je pri prípadnom masovom nasadení veľmi dôležité. Samotnú kapacitu je v prípade potreby možné navýšiť. Firma verí, že alternatívny spôsob by mohol byť využívaný pri hromadných podujatiach ako koncertoch či športových udalostiach.

Aplikácia je momentálne vo fáze schvaľovania v Spojených štátoch. Očakáva sa, že so schvaľovaním nebudú žiadne problémy. Momentálne ale bude dostupná len pre komerčné využitie. Odpovedá tomu aj cena – 480 eur mesačne.