Úvod Zaujímavosti Expertka bije na poplach: Čipy na mozgu umožnia obchodvať s ľudskými myšlienkami

Expertka bije na poplach: Čipy na mozgu umožnia obchodvať s ľudskými myšlienkami

Aký je váš názor?

50
Technológie napredujú skutočne raketovým tempom. Áno, síce ešte nemáme lietajúce autá, ako mnohí predpokladali pred tridsiatimi až štyridsiatimi rokmi, no máme k dispozícii počítače, ktoré sa zmestia do dlane, rakety, ktoré nás zrejme už čoskoro dopravia na Mars a dokonca už aj čipy, ktoré si ľudia budú môcť implantovať priamo do mozgu. S pokrokom však prichádza strach. Konkrétne strach z toho, že sa nám spomínané raketové tempo pokroku vymkne spod kontroly. Samozrejme, niektoré dôvody pre obavy sú doslova bezpredmetné, no jednoznačne sa nájdu aj také, ktoré sú celkom opodstatnené. Čipy v hlavách, resp. mozgoch, sme nespomenuli len tak náhodou. Práve s nimi sa aktuálne spájajú mnohé pochybnosti. Čo má byť ich účelom? Ako asi viete, konkrétne máme na mysli Neuralink, za ktorým stojí známy vizionár Elon Musk. Ten čip prezentoval ako modernú technológiu, ktorá môže pomôcť ľuďom trpiacim problémami s mobilitou, no taktiež ktorá prepojí ľudí s počítačmi a umelou inteligenciou.

Čipy vraj predstavujú značné riziko

Mnohých táto myšlienka nadchla. No nie všetkých. Do druhej spomenutej skupiny sa zaraďuje aj Susan Schneiderová, zakladateľka Center for the Future Mind, informuje server UNILAD. Konkrétne varuje, že ľudia, ktorí si dajú čip implantovať, podstupujú značné riziko zneužitia svojich osobných údajov. Tvrdí, že ak sa ľudia začnú pripájať na cloud a prepájať s umelou inteligenciou, zámerom spoločností bude predávať ich dáta. „Naše myšlienky môžu byť predané tomu, kto ponúkne najviac,“ povedala pre Daily Mail. Ďalej sa zamerala na otázku ceny údržby týchto čipov či toho, čo sa stane, keď sa užívateľ rozhodne na cloud nahrať napríklad spomienky na prvé krôčky svojho dieťaťa: „Čo keď budem musieť zaplatiť, no nebudem na to mať peniaze?“
čip na mozgu
FOTO TheDigitalArtist / pixabay.com
Pomerne skeptický pohľad prechováva aj Anna Wexler, profesorka na univerzite v Pennsylvánii. Tá tvrdí, že Elon dostatočne neobjasnil presné ciele, ktoré pre Neuralink predurčil. „To jediné, čím sa môžeme riadiť, sú Muskove tweety, živé demá a príspevky na blogu, ktoré spoločnosť zverejňuje.“ Susan taktiež odkázala na plán Facebooku vytvoriť nositeľné zariadenie, ktoré by dokázalo čítať ľudské myšlienky a premieňať signály z mozgu na informácie užitočné pre stroje. Gigant to údajne môže využiť na prinútenie užívateľov k tomu, aby boli závislí na jeho platforme.

Neuralink má v budúcnosti umožniť ochrnutým znovu chodiť

Opäť však treba poznamenať, že ide len o obavy expertov a akési poukázanie na možné riziká. Elon verí, že Neuralink bude v budúcnosti schopný slúžiť všetkým. Novšie verzie technológie údajne môžu byť použité k tomu, aby umožnili ochrnutým znovu chodiť.