Úvod Výrobcovia Samsung Samsung Galaxy A52, A52 5G a A72 OFICIÁLNE: Veľké vylepšenia, rovnako nízka...

Samsung Galaxy A52, A52 5G a A72 OFICIÁLNE: Veľké vylepšenia, rovnako nízka cena!

Samsung ukazuje, ako veľmi dôležitá je stredná trieda.

1

Samsung včera predstavil trojicu nových smartfónov, ktoré patria medzi celosvetovo najpredávanejšie – Galaxy A52, Galaxy A52 5G a Galaxy A72. Pre spoločnosť je to významný krok, tvrdí totiž, že mid-range smartfóny budú v roku 2021 tvoriť viac ako 63 % celkových predajov. Je preto dôležité mať v ponuke schopné modely, ktoré budú zaujímavé cenovo, výbavou, dizajnom aj funkciami.

Všetky tri modely, A52, A52 5G a A72 majú veľa vecí spoločných, v určitých smeroch sa však mierne líšia. Nižšie vám prinášame rýchly prehľad toho, čo Samsung predstavil a v čom sa líšia od poslednej generácie, ako aj medzi sebou.

Samsung Galaxy A52, A52 5G a A72

Podľa interného výskumu Samsungu sa ľudia hľadajúci mid-range smartfón zameriavajú na štyri hlavné kategórie, a to na fotoaparát, cenu, batériu a displej. Cieľom smartfónov Galaxy A je uspokojiť všetky tieto predpoklady.

Všetky tri novinky sa riadia rovnakými princípmi. Majú kvalitnejší displej, kvalitnejší fotoaparát, kvalitnejšie spracovanie a dokážu sa bez akýchkoľvek problémov integrovať so zvyškom Galaxy ekosystému.

Dizajn: Matný minimalizmus

Zariadenia prešli zaujímavou zmenou v dizajne. Lesklý zadný kryt vystriedala matná úprava dostupná v čiernom, fialovom, bielom a modrom prevedení. Samsung tento rok matnú úpravu použil aj pri vlajkových smartfónoch radu Galaxy S21 a bolo to azda najlepšie rozhodnutie, aké mohol spraviť.

Nielen, že hlavne naživo vyzerajú subjektívne lepšie, ale „chytá“ sa na ne menej odtlačkov prstov. Práve zacapkaný smartfón dokáže pôsobiť poriadne otravne a akákoľvek snaha zbaviť nás tohto problému je určite vítaná.

Zadná strana je zdobená tradične aj modulom s fotoaparátmi, ktorý síce mierne vytŕča, no nepôsobí to tak. Samsung ho zamaskoval do minimalistického prevedenia, ktoré neruší.

Galaxy A52

Fotoaparáty: Optická stabilizácia, aj zoom

Výrobca je presvedčený, že zariadenia radu Galaxy A sú určené pre generáciu Y a Z, ktorá si potrpí na kvalitných fotoaparátoch. Zdieľame čoraz viac fotografií, videí a zážitkov na sociálnych sieťach aj priamo medzi sebou.

Všetky tri novinky sú vybavené dostatočnou „palebnou silou,“ aby zvládli uspokojiť aj náročnejších užívateľov.

Základom všetkých modelov je 64 Mpx senzor s automatickým zaostrovaním a čo je dôležité, optickou stabilizáciou obrazu. Tešiť sa tak môžete na menej rozmazaných fotiek a kvalitnejšie zábery v situáciách, keď už môže byť šero alebo úplná tma.

Keď k tomu pripočítate 12 Mpx ultraširokouhlý senzor a 5 Mpx senzor hĺbky ostrosti a 5 Mpx makro senzor, získate výbavu, aká sa nevidí veľmi často. Určite nie v takejto cenovej hladine.

galaxy a52

Samsung Galaxy A72 (len toto zariadenie) má namiesto 5 Mpx senzora hĺbky ostrosti 8 Mpx 3x zoom fotoaparát, resp. 30x Space Zoom, opäť s automatickým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. Práve priblíženie do 3x patrí dlhodobo medzi to najpoužívanejšie. Je dobré vidieť, že takúto výhodu budú môcť využiť aj vlastníci smartfónu, ktorý stojí hlboko pod 500 €.

Na prednej strane sa vyníma 32 Mpx fotoaparát, ktorý sa skvele hodí nielen na fotenie selfie záberov, ale aj pre kvalitnejší obraz pri videohovoroch, ktoré si mnohí z nás v poslednom roku obľúbili. Okrem optickej stabilizácie a automatického zaostrovania zariadenia ponúkajú aj technológiou Tetra Binning, ktorá spája štyri malé susedné pixely do jedného veľkého. Vďaka tomu je zariadenia citlivejšie na svetlo a výsledné zábery sú kvalitnejšie.

V aplikácii fotoaparátu sa po novom nachádza aj niekoľko šikovných funkcií navyše. Spomenieme napríklad možnosť vytvoriť 8 Mpx fotografiu priamo zo 4K videa, ktoré ste natočili alebo automatickú optimalizáciu. „Á-čka“ totiž ponúkajú celkovo 30 druhov scén, ktoré automaticky deteguje umelá inteligencia.

Pre náročnejších používateľov je k dispozícii aj pokročilé ovládanie fotoaparátu vďaka režimu Pro Video. Ovládať môžete prakticky všetko, od ISOostreniavyváženia bielejrýchlosti uzávierky a podobne).

Displej: Vitaj 90 Hz a 120 Hz!

Obrovskou zmenou medzi minuloročnou a tohtoročnou generáciou je typ displeja, ktorý Samsung použil. Zatiaľ čo minulý rok sa zákazníci museli uspokojiť so 60 Hz panelmi, tento rok Samsung nasadil 90 Hz (A52/A72) a 120 Hz displej (A52 5G). Obrovský rozdiel si pri používaní všimnete prakticky okamžite. Zariadenia budú pôsobiť rýchlejšie, jemnejšie a responzívnejšie.

Spoločnosť okrem toho tvrdí, že ich OLED panely s rýchlym obnovovaním sú výrazne „rýchlejšie“ než bežné LCD displeje. Konkrétne má byť OLED panel s 90 Hz obnovovacou frekvenciou rýchlejší než LCD so 120 Hz frekvenciou. Naopak, OLED so 120 Hz frekvenciou má byť rýchlejší než LCD so 144 Hz.

galaxy a52 5G

Ani to nie je všetko. Samsung výrazne vylepšil ďalšiu dôležitú vlastnosť displejov – jas. Všetky tri modely dokážu dosiahnuť maximálny jas až 800 nitov. To je pri A52 a A52 5G skok o 33 % (predtým 600 nitov) a pri A72 skok o 14 % (predtým 700 nitov).

Samotný panel má rozlíšenie 2 400 x 1 080 pixelov a je chránený vrstvou skla Corning Gorilla Glass 5. Pod displejom je uložený snímač odtlačkov prstov.

Batéria, úložisko a výkon

Samsung tvrdí, že jeho novinky po novom ponúkajú 2-dňovú batériu. Verí si hlavne kvôli tomu, že do smartfónov vložil o 500 mAh väčšiu batériu. A52 a A52 5G tak ponúkajú 4 500 mAh akumulátor a Galaxy A72 dokonca 5 000 mAh batériu. Nechýba ani možnosť rýchleho nabíjania pomocou 25 W nabíjačky, ktorú Samsung, verte či nie, pribalil do krabičky.

Novinkou je aj adaptívny úsporný režim, ktorý optimalizuje výkon a spotrebu zariadenia, aby ponúkol čo najvyššiu výdrž, no zároveň nijakým spôsobom neovplyvňoval celkový výkon, keď ho potrebujete. Telefón analyzuje rutinu užívateľa a automaticky v prípade nutnosti aktivuje spotrebu energie.

galaxy a72

Zariadenia poháňa procesor Snapdragon 720G (A52 a A72), resp. Snapdragon 750G (A52 5G). Čip síce nepatrí k výkonnostnej špičke, je však dosť výkonný na zabezpečenie hladkého chodu. Báť sa nemusíte ani náročnejších hier. Spolu so 6 GB operačnej pamäte RAM by nemali mať problém s ničím. Toto však preveríme v plnej recenzii.

Telefóny okrem toho disponujú odolnosťou voči vode a prachu. Majú totiž certifikáciu IP67. Ak vám cez leto spadnú do bazéna, drezu alebo nebodaj do záchodu, nemusíte sa vôbec báť. Problém samozrejme nebude ani letná búrka.

Galaxy A52, A52 5G a A72 budú dostupné so 128 GB úložiskom (v Česku aj 256 GB), ktoré môžete pomocou microSD karty rozšíriť až o 1 TB. Aj bez microSD karty je to dosť aj pre náročnejších užívateľov. Je však dobré vidieť, že microSD slot nateraz ostal.

Zaujímavosťou je tiež to, že novinky sú výrazne hlasnejšie než ich predchodcovia. Samsung nameral celkovo 43 % zvýšenie hlasitosti. Má to jeden jediný dôvod a ním sú stereo reproduktory. Počúvanie hudby, pozeranie videí alebo telefonovanie. Toto všetko bude pohodlnejšie.

Telefóny bežia na používateľskom rozhraní One UI 3, ktoré je vybavené najmodernejšími funkciami, ktoré sú dostupné aj na výrazne drahších smartfónoch. K dispozícii tak budete mať takmer všetko to, za čo sa bežne platí oveľa viac.

Samsung Galaxy A52, A52 5G a A72: Cena a bonus

Nakoniec sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu – cene. Nižšie nájdete prehľad.

  • Galaxy A72 (6+128 GB) – 449 €
  • Galaxy A52 5G (6+128 GB) – 429 €
  • Galaxy A52 (6+128 GB) – 349 €

Samsung si tento rok pripravil fantastickú ponuku. Pri kúpe ktoréhokoľvek modelu môžete získať slúchadlá Galaxy Buds+ v hodnote 129 € úplne zadarmo. Táto ponuka platí od včera, 17. marca 2021 do 11. apríla 2021.

Čo je nutné spraviť? Samsung to zhrnul do piatich jednoduchých krokov.

  1. Kúpite si nový Galaxy A52, A52 5G alebo A72
  2. Priamo v zakúpenom smartfóne sa zaregistrujete v aplikácii Samsung Members
  3. Zadáte údaje, ktoré Samsung skontroluje
  4. Samsung vám zašle e-voucher do aplikácie Samsung Members
  5. Využijete ho v obchode samsung.sk, kde vďaka nemu získate Buds+ zadarmo

Čo poviete, celkom zaujímavá ponuka, však? Ako sa vám páčia predstavené novinky? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!