Úvod Novinky Aktuálne Telefón ako preukaz zaočkovaných: Za zábavou, do práce či na výlet len...

Telefón ako preukaz zaočkovaných: Za zábavou, do práce či na výlet len s ním. Spúšťa sa prvý test!

Tak ako telefónom platíme by sme sa v budúcnosti mohli preukazovať absolvovaným očkovaním.

72

Očkovanie na ochorenie COVID-19 sa pomaly ale isto spúšťa po celom svete. Úrady preto vymýšľajú spôsoby nielen ako ľuďom pripomenúť, že potrebujú dostať dve dávky vakcíny, ale aj to, ako informovať rôzne inštitúcie či podniky o tom, že daný jedinec je zaočkovaný a preto nepredstavuje hrozbu.

Na splnenie tejto úlohu môžu pomôcť smartfóny, ktoré môžu byť akýmsi kľúčom do kina, školy, úradu, baru či na letisko. Prví na svete to so smartfónovým „covidpasom“ skúša okres Los Angeles, kde žije približne 10 miliónov ľudí, citoval Bloomberg server Mobilmania.cz.

Miestne úrady majú momentálne spolupracovať so spoločnosťou Healthvana, ktorá má celý projekt zastrešiť. Po očkovaní získate covidpas priamo do smartfónu, pričom nahrať sa má do chránenej digitálnej peňaženky od Apple alebo Google. Viac informácií o tom ako bude aplikácia fungovať nie je k dispozícii.

Je takmer isté, že digitalizácia a vydávanie covidpasov vyvolá istú vlnu kritiky a (bohužiaľ) aj konšpirácií. Nechceme si ani pomyslieť, čo by takýto krok vyvolal na Slovensku, kde sa vzniesla vlna kritiky a konšpirácií aj po spustení prvých 5G sietí a mnohého iného.