Úvod Aplikácie Bolo to zadarmo, teraz za to musíte platiť: POZOR na túto službu!

Bolo to zadarmo, teraz za to musíte platiť: POZOR na túto službu!

Treba si priplatiť.

12
Foto: Orange

Zálohovanie fotografií a videí v službe Fotky Google prebieha od roku 2015 v dvoch režimoch. V nastaveniach si môžete zvoliť zálohovanie v pôvodnej kvalite, alebo zálohovanie obsahu vo vysokej kvalite.

Medzi oboma možnosťami je značný rozdiel. Kým v prvom prípade sa so svojimi fotkami a videami musíte vtesnať do 15 GB priestoru, ktorý Google ponúka bezplatne, v prípade druhom vás zostávajúca kapacita cloudu zaujímať nemusí.

Musíte sa ale zmieriť s tým, že služba vaše fotky skomprimuje na 16 Mpx rozlíšenie a videá na FHD rozlíšenie. Menej náročným používateľom táto voľba nadmieru stačí, fotky aj videá sú stále dostatočne kvalitné a „pozerateľné“.

Od 1. júna 2021 už ale nebudete môcť využívať zálohovanie bez obmedzenia kapacity cloudu. Google mení pravidlá a neobmedzený priestor pre zálohovanie poskytne od stanoveného dátumu len vlastníkom zariadení Google Pixel.

Ak so smartfónom fotíte často a radi sa tiež zabávate s videom, viete, že 15 GB priestor pre obsah skôr či neskôr stačiť nebude. Vyzerá to, že Google chce motivovať používateľov k tomu, aby si zakúpili členstvo v službe Google One.

Rozšírenie miesta v cloude o 100 GB vás bude stáť 1,99 eur mesačne. 200 GB získate za 2,99 eur a 2 TB za 9,99 eur. Všetky tri programy sa dajú zaplatiť aj na rok dopredu, pričom ušetríte 16, resp. 17 % z poplatku v porovnaní s úhradou na mesačnej báze.

Maximom služby je 30 TB priestor za 149,99 eur mesačne. Priestor je zdieľaný. Netýka sa len Fotiek, ale aj Disku a Gmailu.

O svoje doteraz nahrané fotografie a videá vo vysokej kvalite strach mať nemusíte. Čokoľvek zálohované pred stanoveným termínom sa nebude započítavať do 15 GB bezplatnej kapacity.

Google zmenu pravidiel načasoval dobre. Za posledných päť rokov získali Fotky Google množstvo spokojných používateľov, pre ktorých je služba hlavným centrom pre správu fotografií a videí. Nad aspoň základným predplatným tak mnohí minimálne pouvažujú.

V službe Google Fotky sú v súčasnosti nahrané 4 bilióny fotografií, každý týždeň používatelia do služby vložia 28 miliárd snímok. Ako s predplatným v Google One vybabrať?

Veľa komfortných možností neexistuje. Môžete svoje zážitky zachytené obrazom zálohovať lokálne, napríklad na externom disku. Poprípade spravíte vo svojej zbierke poriadok a časť obsahu zmažete. Zadajte do vyhľadávača v aplikácii Fotky Google napríklad kľúčové slovo „selfie“.

Sami budete prekvapení, koľko rovnakých, a s odstupom času aj zbytočných fotografií vám aplikácia zobrazí. Duplicitné a takmer identické fotky je zbytočné uchovávať, pokiaľ k nim teda nemáte špeciálny vzťah.

Môžete sa tiež poobzerať po inom cloude, ktorý vaše fotky a videá s radosťou pohltí. Konkurencia však tiež nie je zadarmo. Taký Dropbox si za 2 TB priestor vypýta 11,99 eur mesačne, resp. 9,99 eur mesačne pri rozpočítaní jednorazovej ročnej platby.

Pre používateľov kancelárskych aplikácií od Microsoftu bude vhodné predplatné Microsoft 365 Personal. Za 7 eur mesačne získate prístup k nástrojom Word, Outlook, Excel a PowePoint. Súčasťou predplatného je 1 TB miesto v cloude OneDrive, kam môžete svoje fotky a videá presunúť.