Úvod Zaujímavosti Google má perfektnú funkciu: Stačí mu zahmkať pesničku, on vám ukáže ako...

Google má perfektnú funkciu: Stačí mu zahmkať pesničku, on vám ukáže ako sa volá

Hum to Search.

0

Určite ste sa niekedy ocitli v situácii, kedy ste si aj napriek maximálnej snahe nevedeli spomenúť na názov pesničky, ktorú ste si dookola prehrávali v hlave. Presne pre takéto momenty Google vytvoril novú funkciu s názvom „Hum to Search“.

Ako píše server 9to5Google, táto funkcia dokáže rozpoznať názov pesničky len na základe vášho hmkania, pískania alebo spievania.

Novinka funguje pomerne jednoducho. Stačí vám otvoriť aplikáciu Google, ťuknúť na ikonu mikrofónu a zadať príkaz „Hey Google, what is this song?“. Asistent po rozpoznaní tohto príkazu okamžite začne nahrávať váš hlas.

Melódiu si môžete hmkať, pískať, alebo ak poznáte slová, aj spievať. Algoritmus na presné rozpoznanie pesničky potrebuje približne 10 až 15-sekundový záznam.

Funguje spoľahlivo

Sám som funkciu otestoval a musím uznať, že som bol veľmi milo prekvapený. Naspäť sa mi vždy dostal správny výsledok. Ako príklad môžem použiť hmkanie melódie skladby „What I Like About You“ od Jonasa Blue a Theresy Rex.

Nezobrazí sa vám však len jeden výsledok. Hneď, ako sa nahrá požadovaný záznam, sa vám na obrazovke zobrazí karta, kde si môžete pozrieť percentuálnu zhodu s viacerými skladbami. Vo väčšine prípadov je pravidlom, že pesnička s najvyššou percentuálnou zhodou je tá, ktorú hľadáte.

Táto funkcia je dostupná pre Android i iOS. V rámci iOS zariadení je zatiaľ podporovaná len angličtina, pri Androide až 20 rôznych jazykov. Škála podporovaných jazykov sa bude aj naďalej postupne rozširovať.

Na akom princípe pracuje?

Keď funkcia získa potrebnú vzorku, resp. vaše hmkanie, pískanie alebo spev, algoritmus ju premení na číselnú sekvenciu, ktorá reprezentuje melódiu určitej pesničky. Po učinení tohto kroku je sekvencia porovnávaná s tisíckami skladieb po celom svete s cieľom nájsť možné zhody. Ak sa zhody nájdu, budú interpretované ako výsledky priamo na vašom displeji.