Úvod Samsung Samsung Galaxy Note20 Ultra Koľko Samsung zarobí na každej vlajkovej lodi? Málo to teda nie je!

Koľko Samsung zarobí na každej vlajkovej lodi? Málo to teda nie je!

Výroba jedného kusu údajne stojí 549 dolárov.

6

Samsung na začiatku minulého mesiaca predstavil dvojicu čerstvých vlajkových lodí, štandardný Galaxy Note20 a top-end Galaxy Note20 Ultra.

Väčšiemu objemu pozornosti sa teší práve druhý spomenutý model, nakoľko ponúka vyšší výkon, lepšie fotoaparáty a aj kvalitnejšiu konštrukciu. Za kvalitu sa však platí.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Samsung na každej predanej vlajkovej lodi zarobí nemalé množstvo peňazí. Inak tomu nie je ani v prípade Galaxy Note20 Ultra, upozornil server Android Authority.

Spoločnosti Counterpoint Research sa podarilo získať zoznam všetkých súčiastok a materiálov nevyhnutných na produkciu jedného Galaxy Note20 Ultra. Z dostupných informácií vyplýva, že výroba jedného modelu stojí 549 amerických dolárov. Jeho predajná cena však dosahuje takmer 1 300 dolárov. Za túto čiastku sa predáva aj u nás.

Chýbajú náklady na marketing, licencie a výskum

Do uvedenej sumy údajne spadajú náklady na komponenty, zostavenie, testovanie, doplnky i pero S-Pen. Čo chýba, sú náklady na marketing, licencie a výskum, čiže Samsung na každom predaji nezarobí celých 750 dolárov.

Snapdragon 865+, modem X55 a ďalšie menšie komponenty vraj spoločnosť stoja približne 154 dolárov. To, čo spoločnosť stojí nemalú čiastku, je podpora 5G sietí. Zdroj uvádza, že mmWave 5G verzia Galaxy Note20 Ultra je citeľne drahšia ako sub-6GHz 5G model. Reč je o zhruba 10-percentnom rozdieli.

Koniec koncov, z informácií jasne vyplýva, že juhokórejský výrobca na každom Galaxy Note20 Ultra zarobí skutočne nemalé peniaze. No na druhú stranu, to, čo smartfón ponúka, za tie peniaze naozaj stojí.

Zaujal vás Galaxy Note20 Ultra? Prečítajte si o ňom v našej recenzii.