Úvod Zaujímavosti Polícia varuje: 44-ročný muž na kolobežke nafúkal 2,04 promile, toto mu hrozí!

Polícia varuje: 44-ročný muž na kolobežke nafúkal 2,04 promile, toto mu hrozí!

8
Ilustračný obrázok

Elektrické kolobežky sú veľmi populárnym dopravným prostriedkom. Či už jednu vlastníte alebo príležitostne využijete jednu zo služieb, ktoré umožňujú ich dočasné zapožičanie, mali by ste vedieť o pravidlách spojených s ich vedením po komunikáciách.

Na najnovší prípad upozornila Polícia SR – Bratislavský kraj, ktorá cez víkend riešila malú nehodu, za ktorou stál práve človek jazdiaci na kolobežke. „Osoby na elektrickej kolobežke nie sú považovaní za chodcov, ale za vodičov nemotorového vozidla, u ktorého na pohon slúži okrem ľudskej sily aj pomocný motorček. Avšak netreba zabúdať na to, že s jazdou na e-kolobežke sa spájajú isté pravidlá, ktoré by mal každý vodič dodržiavať,“ píše vo svojom príspevku polícia.

Maximálne 0,5 promile

Na vedenie kolobežky sa vzťahujú mnohé pravidlá. Medzi jedno z najdôležitejších je informácia o maximálnej hodnoty alkoholu v krvi, ktorá nesmie presiahnuť 0,5 promile. Práve s alkoholom môže byť spojená nedávna dopravná nehoda, ktorá sa stala 11.júla 2020 v čase okolo 16:20 v mestskej časti Petržalka.

„Podľa doterajších informácií 44-ročný muž viedol elektrickú kolobežku po chodníku na Romanovej ulici v Bratislave, pričom sa plne nevenoval vedeniu tohto nemotorového vozidla. Následne kolobežkár stratil rovnováhu, spadol na zem v dôsledku čoho utrpel zranenie, ktoré mu na mieste ošetrili privolaní záchranári. Vykonanou dychovou skúškou mu policajti namerali 0,98 mg/l alkoholu v dychu, čo predstavuje 2,04 promile,“ informuje polícia.

Či za pádom stál alkohol sa už pravdepodobne nedozvieme, no je to veľmi pravdepodobné. Ak používate kolobežku a pred cestou sa osviežite alkoholickým nápojom, vedzte, že polícia vás môže zastaviť a dať vám fúkať. V prípade nehody sa fúkaniu takmer určite nevyhnete.