Úvod Zaujímavosti Najvýkonnejší superpočítač na svete identifikoval 77 liečiv schopných zastaviť COVID-19

Najvýkonnejší superpočítač na svete identifikoval 77 liečiv schopných zastaviť COVID-19

6

Vedci nedávno poverili najrýchlejší superpočítač na svete, Summit, zaujímavou úlohou. Konkrétne ho zaťažili tisíckami simulácií, aby našli možné lieky, ktoré by mohli pomôcť v boji proti koronavírusu.

Ako informuje web Futurism, superpočítač má výsledok, resp. rovno 77 výsledkov. Podľa vedcov síce nenašli definitívny spôsob, ako zastaviť COVID-19, no rozhodne ide o veľký krok správnym smerom.

„Naše výsledky neznamenajú, že sme našli liek na liečenie COVID-19,“ tvrdí Jeremy Smith, riaditeľ Oak Ridge National Laboratory Center for Molecular Biophysics. „Dúfame však, že naše výsledky budú užitočnou pomôckou pre budúce štúdie.“

Počítač sa zameral na nájdenie zlúčenín, ktoré by sa mohli naviazať na látky, ktoré umožňujú šírenie vírusu (tzv. „spike protein“ a „S-protein“). Ak by sa tieto látky stali neúčinnými, vírus by sa ďalej nemohol šíriť.

Vedci teda simulovali, ako by častice konkrétnych látok vírusu reagovali na rôzne liečivá. Zo všetkých 77 výsledkov zostavili rebríček 7 najsľubnejších možností.

Počítač má byť v blízkom období zaťažený ďalšími simuláciami. Veríme, že vo svojej práci bude úspešný aj naďalej a taktiež dúfame, že výsledky budú zásadnou pomocou v boji s COVID-19. Zatiaľ nám ale neostáva nič iné, než čakať.