Úvod Novinky Na Slovákov útočí podvodný email: Vydáva sa za políciu, takto vyzerá!

Na Slovákov útočí podvodný email: Vydáva sa za políciu, takto vyzerá!

4
Ilustračný obrázok

Na Slovákov opäť útočia podvodné správy, ktoré sa im snažia uškodiť. Na najnovší pokus upozorňuje Polícia SR na svojom facebookovom profile Hoaxy a podvody. Tentokrát je správa výnimočne zákerná. Ľudí sa totiž snaží presvedčiť, že odosielateľom je Polícia SR.

Polícia dnes upozornila na mimoriadne zákerný email, ktorý prišiel do schránok mnohých ľudí. V ňom sa píše, že ste boli požiadaní, aby ste odpovedali na policajné predvolanie uvedené v spomínanom emaile.

„Boli ste požiadaní, aby ste odpovedali na predvolanie, ktoré je uvedené v tomto e-maile, aby ste sa vyhli ďalším právnym konaniam,“ píše sa v správe. „Všetky otázky sú uvedené v priloženom dokumente pre vašu odpoveď pred vykonaním akejkoľvek akcie,“ snažia sa útočníci presvedčiť nič netušiacich ľudí.

Štandardný policajný formát

V správe sa ďalej spomína spojenie „štandardný policajný formát,“ ktorý je podľa útočníkov „WINRAR“. Ako však polícia upozorňuje, „štandardný policajný formát“ neexistuje. V priloženom súbore sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou nachádza vírus a nemali by ste ho otvárať.

Polícia ďalej upozorňuje, že ak vás chce policajt predvolať, spraví tak telefonicky alebo poštou. Emailová komunikácia je vždy uskutočnená z adresy @minv.sk, a to hlavne v tých prípadoch, keď policajt a osoba spolu už predtým komunikovali a „poznajú sa“ objasňuje polícia.

Otázky od polície by boli uvedené v tele správy a nie v zazipovanej prílohe.