Úvod Zaujímavosti Je účinný ako 400 stromov: Tento bioreaktor doslova požiera CO2!

Je účinný ako 400 stromov: Tento bioreaktor doslova požiera CO2!

5

Životné prostredie, resp. vplyv ľudských aktivít na jeho zhoršovanie je veľmi často diskutovaná a ešte častejšie zanedbávaná téma. Sama príroda pritom disponuje reaktorom, ktorý je schopný sám absorbovať CO2 z atmosféry a premieňať ho na kyslík – rastlinami.

Tento „bio stroj“ je však relatívne náročný. Potrebuje veľa miesta, ktorého je čoraz menej. Americká spoločnosť Hypergiant Industries preto prišla s prelomovým bioreaktorom, ktorý prostredníctvom rias nasáva CO2 a premieňa ho na ekologické palivo, informoval server Futurism.

Výkon 400 stromov

Základom bioreaktoru je mikroriasa Chlorella Vulgaris, ktorá má disponovať schopnosťou pohlcovať viac oxidu uhličitého než akákoľvek iná rastlina. Bavíme sa, pochopiteľne, o pomere objemu rastliny ku objemu absorbovaného plynu.

Firma preto zostrojila reaktor s názvom Eos Bioreactor, ktorý je veľký 90 x 90 x 210 centimetrov a efektívny ako 400 stromov. Vďaka svojim rozmerom sa hodí do mestských prostredí, v ktorých môže pomáhať neutralizovať dopad moderných technológií na životné prostredie.

Vnútri zariadenia je systém trubičiek, v ktorých cirkuluje riasa Chlorela

Výkonnosti pomáha umelá inteligencia

Celý princíp bioreaktoru je veľmi jednoduchý. Riasam sa veľmi páči v znečistenom vzduchu plnom oxidu uhličitého, ktorý spolu so svetlom a vodou tvorí trojicu vecí, bez ktorých sa nezaobídu. Riasy sú teda umiestnené v nádrži s vodou a prívodom vzduchu. Pre čo najvyššiu efektivitu sú potom cirkulované systémom uzučkých trubičiek.

Umelá inteligencia sa stará o neustále výpočty toho, koľko rias má využiť pre udržanie čo najvyššej efektivity. Výsledkom celého procesu je čistý vzduch a biomasa, ktorá sa už dnes využíva ako skvelý zdroj proteínov či ďalších živín.

Ako sme spomenuli vyššie, Eos Bioreactor je až 400x efektívnejší než strom rovnakých rozmerov, čo z neho robí skvelé riešenie pre mnohé situácie.

Riasa má „superschopnosť“. Dokáže pohlcovať viac CO2 než akákoľvek iná rastlina.

Dostupný pre všetkých

Hovorca Hypergiant vo vyjadrení pre server Futurism potvrdil, že spoločnosť plánuje zverejniť náčrty celého systému pre verejnosť, ktorá by im mohla pomôcť s jeho vylepšením. „Toto zariadenie jedno z našich prvých pokusov opraviť planétu, na ktorej sme,“ povedal šéf Hypergiant, Ben Lamm. „Našim cieľom je inšpirovať a spolupracovať ďalších ľudí, ktorí majú podobnú misiu,“ dodal.