Úvod Zariadenia Nový štandard je na svete: USB 4 zabezpečí 100 W nabíjanie a...

Nový štandard je na svete: USB 4 zabezpečí 100 W nabíjanie a až 40 Gbps prenos dát

3
Ilustr. obrázok

Svet sa dočkal finálnej špecifikácie nového USB štandardu. USB 4 ponúkne až dvojnásobne väčšiu prenosovú rýchlosť vrátane výkonného nabíjania. Prvé zariadenia by mali prísť na pulty obchodov v polovici roku 2020.

Ako informuje TechSpot, špecifikácia stojí na základoch štandardu Thunderbolt a zahŕňa až 40 Gbps rýchlosť prenosu dát. Tá otvorí dvere používaniu dvoch 4K monitorov súčasne alebo externej grafickej karty so špičkovým výkonom. Treba ale siahnuť po certifikovaných kábloch.

Za zmienku tu okrem iného stojí i podpora pre takzvané simultánne dátové/zobrazovacie protokoly, až 100 W nabíjanie či kompatibilita so staršími štandardmi, ako je USB 2 a USB 3.2. V zozname nechýba však ani Thunderbolt 3.

Špecifikácia USB 4

  • 40 Gbps prenosová rýchlosť
  • 100 W nabíjanie
  • podpora simultánnych dátových/zobrazovacích protokolov

Podobne ako USB 3.2 2×2, aj USB 4 funguje prostredníctvom takzvaného dvojcestného dátového prenosu. Rozdiel tkvie iba v tom, že porástli kapacity jednotlivých prenosových dráh. Namiesto pôvodných 10 Gbps je po novom k dispozícii 20 Gbps.

Prvé elektronické zariadenia s novým štandardom USB 4 začnú prichádzať na spotrebiteľský trh až v priebehu nadchádzajúceho roku. Web Android Authority píše, že sa ich nedočkáme skôr ako v druhom polroku.