Úvod Huawei Huawei Mate 30 Pro Huawei Mate 30 Pro príde s výrazným vylepšením. Narastie fyzická veľkosť foto...

Huawei Mate 30 Pro príde s výrazným vylepšením. Narastie fyzická veľkosť foto senzora

0

Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že chystaný Huawei Mate 30 Pro bude zrejme vybavený až dvoma 40 Mpx snímačmi obrazu, ktoré doplní 8 Mpx senzor s optickým priblížením.

Jeden z dvojice snímačov s vysokým rozlíšením by mal vytvárať širokouhlé snímky v zornom poli 120°. Aj hlavný snímač obrazu by mal mať rozlíšenie 40 Mpx. Čo je však dôležitejšie, jeho fyzické rozmery opäť porastú.

Informáciu o dvojici 40 Mpx snímačov obrazu najnovšie potvrdzuje na sociálnej sieti aj spoľahlivý informátor Ice universe. Pre lepšie pochopenie rozdielov vo veľkostiach priložil obrázok snímača obrazu, ktorým bude vybavený Samsung Galaxy Note 10. Ten oficiálne spoznáme čoskoro.

Už podľa obrázka sa dá vidieť, že 1/1.5” snímač bude obrovský. Teda aspoň v ponímaní smartfónov. Digitálne fotoaparáty v tomto smere zatiaľ smartfóny nedobehnú. Samsung  pri Note 10 zrejme opäť využije 12 Mpx 1/2.55″ snímač s pixelmi veľkými 1.4µm, ktorý používa od čias modelu Galaxy S7.

Samsung medzigeneračne vylepšoval hlavne softvér, ostrenie, optickú stabilizáciu, svetelnosť a ďalšie atribúty.

mate 30 Pro
Foto: Ice universe

Veľkosť snímača je, aspoň pri výbere digitálneho fotoaparátu, dôležitá.

Viac znamená viac

V jednoduchosti by sa dalo povedať, že čím väčší senzor, tým vyššia kvalita fotografií. Veľký snímač dokáže vďaka svojej rozmernejšej ploche zozbierať z prostredia viac svetla. Fotografovanie v prostredí so zhoršenými svetelnými podmienkami by tak mohlo byť zase o niečo príjemnejšie.

Okrem toho môže väčší snímač obrazu prispieť k lepšej presnosti farieb a k vyššiemu dynamickému rozsahu. Aj keď sa pod kvalitu fotografií zo smartfónov podpisuje hlavne softvér, bez kvalitného hardvéru by to v žiadnom prípade nešlo.

Či Huawei opäť prepíše rebríčky recenzentov z DxOMark sa dozvieme až niekedy na jeseň. Dané parametre nám pripomenuli foto mobil Nokia Lumia 1020 z roku 2013, ktorý taktiež využívala veľký snímač obrazu s vysokým rozlíšením. Mal 41 Mpx a veľkosť 1/1.5”.