Úvod Novinky Google Google vie, čo ste si kúpili: Tu nájdete celý ZOZNAM!

Google vie, čo ste si kúpili: Tu nájdete celý ZOZNAM!

0
online nakupovanie
© publicdomainpictures.net

To, že spoločnosť Google zbiera informácie o používateľoch svojich služieb nie je žiadnym tajomstvom. Môže vďaka nim lepšie cieliť reklamu, predkladať kvalitnejšie výsledky vyhľadávania, spravodajstvo a tak podobne. 

Na druhej strane tu je obava užívateľov o súkromie a správne narábanie s citlivými údajmi, ktoré sa ich týkajú. Televízia CNBC poukázala na pomerne novú položku v osobnom účte Google, ktorá vám zobrazí (takmer) všetky vaše online nákupy.

Informácie ťahá z Gmailu

Google podrobnosti o nákupoch ťahá zo služby Gmail, prostredníctvom ktorej užívatelia s obchodníkom komunikujú. Ide hlavne o potvrdenia o objednávkach, platbách a doručeniach tovaru.

Ak pri online nákupoch používate svoju @gmail adresu a chcete vedieť čo ste si kúpili napríklad pred niekoľkými rokmi, kliknite SEM. Každú jednotlivú položku si môžete rozkliknúť, kde uvidíte ID a ďalšie podrobnosti o objednávke.

nakup

Okrem online nákupov sa na tejto karte zobrazujú aj informácie o odberoch (v Google Play) a rezerváciách. Dôležité je, že tieto informácie môžete odstrániť. Je to však komplikovanejšie.

Komplikovanejšie odstránenie

Keďže informácie pochádzajú zo služby Gmail, musíte odstrániť v prvom rade elektronickú komunikáciu. Po kliknutí na položku Odstrániť nákup budete presmerovaní do služby Gmail, kde musíte následne vymazať príslušný mail, napr. potvrdenie o nákupe/doručení.

Google sa snaží byť v zhromažďovaní citlivých údajov transparentnejší. Nedávno oznámil praktické automatické odstraňovanie osobných dát, ktoré sa týkajú história polohy a aktivity na internete.

Užívateľ si bude môcť vybrať, či sa tieto údaje automaticky vymažú každé 3 alebo 18 mesiacov. Nastavenie však zatiaľ nie je v našich končinách dostupné, čo by sa malo čoskoro zmeniť.