Úvod Novinky Zariadenia Google oprášil štatistiku: Najväčší podiel na trhu má verzia Android Oreo

Google oprášil štatistiku: Najväčší podiel na trhu má verzia Android Oreo

Akú verziu používate vy?

0
android oreo

Spoločnosť Google prestala od októbra minulého roka zverejňovať distribučné čísla, ktoré sa týkajú jednotlivých verzií operačného systému Android. Prekvapivo však štatistiku obnovil, čo samozrejme vítame.

Po krátkej prestávke sa pomery vo svete operačného systému zmenili. Najviac aktívnych zariadení s mobilným operačným systémom od Google poháňa verzia Android Oreo (8.0, 8.1). Patrí jej podiel 28,3 %.

Hneď za ňou sa nachádza verzia Nougat (7.0, 7.1), a to s podielom 19,2 %. Android 9 Pie poháňa 10.4 % zo všetkých aktívnych Android zariadení. Podľa spoločnosti Google sa aktualizácie šíria rýchlejšie ako pri predchádzajúcej verzii v rovnakom časovom období.

android

Na jeseň sa začne medzi údajmi zobrazovať verzia Android 10 Q, ktorá bola predstavená v tretej beta verzii dostupnej pre väčší počet užívateľov. Google to má s aktualizáciami ťažké, keďže ich distribúcia vo väčšine závisí od schopností a záujmu hardvérových partnerov – výrobcov smartfónov.

Taký iOS 12 beží na približne 80 % mobilných zariadení od Apple. Doručovanie aktualizácií je takmer okamžité rovnako, ako pri smartfónoch Google Pixel.

Dôvodom je fakt, že hardvér a softvér vzniká takpovediac pod jednou strechou.