Úvod Aplikácie Gmail oslávil 15. narodeniny. Takéto novinky prichádzajú

Gmail oslávil 15. narodeniny. Takéto novinky prichádzajú

Gmail je extrémne obľúbený. Po 15 rokoch ho používa 1,5 miliardy ľudí.

0
gmail

Spoločnosť Google si vo svojom blogu pripomenula vznik jednej z najúspešnejších služieb, aké kedy užívateľom priniesla. Gmail bol predstavený 1. apríla 2004, teda na „deň bláznov“.

To, že sa Google zbláznil aj tak možno vyzeralo. Pre bezplatnú správu elektronickej pošty vyčlenil pre každého užívateľa 1 GB priestor, čo bolo asi 100 krát viac ako bolo v tej dobe obvyklé. Vyhľadávanie Google bolo v tom roku už populárne, preto si ďalšia služba od Google získala dôveru pomerne rýchlo.

Dnes Gmail používa 1,5 miliardy ľudí, čo je skutočne poriadna užívateľská základňa.

Spolu s elektronickou poštou nastúpil spam. Záplava reklamných a iných nevyžiadaných mailov začínala byť neúnosná. Google zaviedol automatické blokovanie spamu pre priečinok doručenej pošty a umožnil užívateľom spam manuálne nahlasovať.

S nástupom pokročilého softvéru sa filtrovanie spamu zdokonalilo. Dnes ho riešia pokročilé algoritmy a kapacity strojového učenia, ktoré zablokujú neuveriteľných 10 miliónov nevyžiadaných správ len behom jednej minúty.

gmail
Začiatky služby Gmail (Foto: blog.google)

S rastúcou popularitou inteligentných mobilných telefónov sa Gmail rozšíril z obrazoviek počítačov aj do mobilných zariadení. Gmail bol jednou z prvých služieb, ktorá dokázala doručenú poštu organizovať do tematických kategórií.

Dnes môžete odpovedať na mail z mobilného zariadenia veľmi jednoducho, a to aj vďaka takzvaným rýchlym odpovediam, ktoré vám Gmail navrhne sám. Inovácie v tomto smere pokračujú a Gmail prináša funkciu Smart Compose.

Tá dokáže na základe užívateľských dát a pomocou umelej inteligencie navrhovať komplexnejšie odpovede a text pre vaše e-maily. Napríklad, vetu začnete písať oslovením adresáta a Gmail vám automaticky ponúkne ďalšie slová, resp. navrhne rovno zakončenie vety.

Ak s vašou predstavou korešponduje, jednoducho návrh potvrdíte. Táto novinka ale zatiaľ nie je dostupná v našom jazyku.

gmail
(Foto: blog.google)

Mnohí určite ocenia ďalšiu novinku – plánovanie odosielania e-mailov. Jednoducho napíšte mail alebo pripravíte odpoveď a určíte, kedy sa má adresátovi odoslať. Popri vopred určených možnostiach môžete zvoliť aj konkrétny čas odoslania.

Dúfame, že nás bude Gmail sprevádzať elektronickou poštou aj ďalších 15 rokov.