Úvod Zaujímavosti Opera pre Android prichádza s integrovanou a bezplatnou VPN službou

Opera pre Android prichádza s integrovanou a bezplatnou VPN službou

0

Autori mobilného internetového prehliadača Opera pre Android pripravili novú verziu s číselným označením 51, ktorá je výnimočná. Jej súčasťou je totižto plne integrovaná a hlavne bezplatná VPN služba.

Vďaka VPN, teda Virtual Private Network, môžete svoje pôsobenie v online svete čiastočne anonymizovať. Surfovanie prostredníctvom VPN technológie je podstatne bezpečnejšie, čo sa obzvlášť hodí napríklad pri využívaní verejných WiFi sietí a podobne.

Opera vás k vzdialenému VPN serveru pripojí pomocou 256-bitového šifrovania. Server samotný pritom žiadne informácie o prehliadaní neuchováva. V prehliadači si dokonca môžete vybrať server, cez ktorú oblasť sveta sa chcete pripájať.

Pre využívanie VPN-ky nemusíte sťahovať žiadne rozšírenia, nemusíte sa nikde registrovať ani mať na zreteli obmedzenia z hľadiska objemu dát či času surfovania. Jednoducho funkciu aktivujete v nastaveniach aplikácie.

vpn

Podľa viceprezidenta Opery, Petra Wallmana, integrované VPN podstatne skomplikuje tretím stranám snahy o získavanie vašich osobných údajov alebo informácií o umiestnení. Ak sa rozhodnete prehliadač Opera vyskúšať, VPN nájdete priamo v nastaveniach. Pozor, pre plné využitie však musíte aktivovať dve ďalšie nastavenia.

Po aktivácii VPN funguje len pri prehliadaní v tzv. privátnych listoch. Ide o obdobu Inkognito režimu v prehliadači Chrome. Po kliknutí na položku VPN v nastaveniach sa zobrazia ďalšie možnosti. V nich deaktivujte pole Používať funkciu VPN len pre privátne listy.

Takto bude VPN fungovať aj normálnom režime prehliadania.

opera

Okrem toho by sme vypli možnosť Obísť funkciu VPN pri vyhľadávaní. Takýmto spôsobom zo schopností Virtual Private Network vyťažíte najviac. Aktívna VPN môže mať vplyv na rýchlosť vášho mobilného pripojenia. Počas krátkeho testovania sme výkyvy v rýchlosti mimo bežných odchýlok nezaznamenali.

Ak by ste sa však so spomaleným pripojením stretli, VPN jednoducho vypnite, pokiaľ by vám nižšia rýchlosť prekážala, resp. by obmedzovala váš komfort pri prehliadaní. Prehliadač Opera pre Android nájdete v obchode Play, kam vás presmeruje tento odkaz.

Upozorňujeme, že „VPN zadarmo“ nemusí byť zrovna dokonalým nástrojom na to, aby ste boli v online priestore takzvane neviditeľní. Nespoliehajte sa preto na absolútnu anonymitu a myslite na to pri každom prehliadaní.