Úvod Výrobcovia Samsung Švajčiari žalujú Samsung: Vraj im ukradol dizajn ciferníka

Švajčiari žalujú Samsung: Vraj im ukradol dizajn ciferníka

0

Spory o duševné vlastníctvo neobchádzajú ani relatívne mladý segment nositeľných zariadení, ktorý zastupujú hlavne inteligentné hodinky. Samsung má na konte niekoľko takýchto produktov a najnovšie aj žalobu.

Švajčiarska hodinárska spoločnosť Swatch, ktorá má v portfóliu také značky ako Longines, Omega a Tissot, sa domnieva, že niektoré ciferníky inteligentných hodiniek Samsung svojím vzhľadom nápadne pripomínajú produkty spoločnosti Swatch.

Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Hodinári hovoria o „nekalých obchodných praktikách“ a o tom, že chce Samsung vyťažiť zo slávy a dobrej povesti renomovanej švajčiarskej značky. Výrobca Swatch sa preto obrátil na súd v meste New York, kde napadol spoločnosti Samsung Electronics Co. a Samsung Electronics America Inc.

Samsung celú záležitosť odmietol komentovať.

galaxy watch
Najnovšie inteligentné hodinky spoločnosti Samsung, model Galaxy Watch Active.

Žiaľ, názorná ukážka a ani príklady konkrétnych ciferníkov, ktoré duševné vlastníctvo údajne porušujú, verejnosti známe nie sú. Pripomíname, že Swatch má veľké ambície zapôsobiť v triede nositeľných zariadení.

Vyvíja totižto vlastný operačný systém, ktorý má konkurovať WearOS, WatchOS či takému operačnému systému Tizen. Jeho reálnu podobu by sme mali zočiť ešte tento rok, a to v inteligentných hodinkách značky Tissot.

Samsung kvôli hodinkám nežalujú len Švajčiari, ale aj Japonci. Spoločnosť Orient vlastní registrovanú ochrannú známku na pomenovanie Galaxy od roku 1984 a skutočne ju pri svojich hodinkách používa. Japonský Orient tento problém rieši na súde v juhokórejskom Soule.

Samsung môže zo sporu vyjsť ako víťaz. Inteligentné hodinky sú totižto kategorizované ako elektronické zariadenie a nie šperk, čo v prípade klasických náramkových hodiniek neplatí.

V každom prípade si ale musíme počkať na rozhodnutia príslušných úradov. V hre je, samozrejme, aj vzájomná dohoda zainteresovaných strán.