Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Toto nezdieľajte na sociálnych sieťach. Môžete skončiť na polícii!

POZOR: Toto nezdieľajte na sociálnych sieťach. Môžete skončiť na polícii!

5
Foto: Orange

Policajný zbor Slovenska poslednou dobou bojuje s viac-menej bizarným fenoménom. Na sociálnych sieťach sa šíria nepravdivé správy (hoax) týkajúce sa únosu detí v Kežmarskom okrese. Najnovšia správa mala upozorňovať na čiernu dodávku v obci Toporec, TECHBYTE však zaznamenal podobné správy mierené aj na iné obce.

Polícia musí na základe rôznych hlásení správu overiť, čo jej zaberá nemálo času. Ako polícia informuje na svojej facebookovej stránke, po preverení môže konštatovať, že ide skutočne o hoax. Žiadne únosy detí v Prešovskom kraji neregistruje.

V histórii Slovenska neevidujeme únosy detí

Polícia zdôrazňuje, že v histórii Slovenska neeviduje prípady únosu detí. Najčastejšími dôvodmi nezvestnosti maloletých osôb sú útek z domu, odchod so starším priateľom či tzv. rodičovský únos.

Zbor upozorňuje, že miera šírenia poplašných správ v posledných týždňoch dosiahla neúnosnú mieru. Bude sa preto zameriavať nielen na autorov takýchto príspevkov, ale aj na ľudí, ktorí správu šíria. Postupovať pritom bude samozrejme podľa zákona. Tým, ktorí budú nepravdivú správu šíriť, vedome hrozí väzenie na 2 až 8 rokov.

Autorku hoaxu vypátrali

Polícia vyhľadala jednu z užívateliek sociálnej siete, ktorá rozširovala hoax o únosoch detí na Slovensku. Jej príspevok na Instagrame sa dodnes šíri internetom.

Autorka mala polícii povedať, že sa bála o svojich súrodencov, preto príspevok vytvorila. Nakoniec však priznala, že to bola hlúposť a príspevok vymazala. To však nemalo vplyv na jeho šírenie, keďže mnohí ľudia si príspevok stiahli a šírili ho ďalej kvôli čomu sa dostal k tisíckam ďalších ľudí.