Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Slovákov okrádajú o stovky eur. Takto to robia!

POZOR: Slovákov okrádajú o stovky eur. Takto to robia!

Nenechajte sa nachytať!

12
Foto: Orange

Internet je miesto, kde nájdeme príspevky od ľudí, na ktorých nám záleží, od stránok, ktoré nás zaujímajú a reklamu, ktorá nám má byť blízka. Okrem toho sa však na internete pohybujú aj ľudia, ktorí nemajú najčistejšie úmysly. Presvedčil sa o tom aj 19-ročný mladík z Humenného, ktorý kvôli svojej nerozvážnosti prišiel o 890 eur.

O prípade informovala Polícia SR na svojej stránke zameranej na podvody, resp. hoaxy.

Podvodník vystupuje ako podnikateľ.
Obetiam chce na účet poslať 800 €.

Spôsob kradnutia peňazí je už na prvý pohľad podozrivý. Osoba, ktorá sa chce na úkor nič netušiaceho človeka obohatiť na Pokeci vystupuje ako podnikateľ. Ten potrebuje vo firme spraviť „obrat,“ a tak sa ľudí pýta či im môže poslať 800 eur na účet. Namiesto bankového účtu si však pýta údaje z platobnej karty. Odôvodňuje to tým, že to tak pri podnikateľských účtoch funguje. Táto informácia nie je pravdivá.

Na takýto podvod naletel spomínaný 19-ročný muž z Humenného, ktorý prišiel o 890 eur. Pokec zo zákona nesmie kontrolovať súkromné konverzácie používateľov. Jediné, čo môže spraviť je reagovať na nahlásenia správ, ktoré nejakým spôsobom porušujú pravidlá siete alebo zákon. Ak natrafíte na podobného výmyselníka, nečakajte a nahláste ho, možno niekomu ušetríte stovky eur.