Úvod Zaujímavosti Dvojaké ceny končia: Európske obchody už Slovákom nemôžu účtovať vyššiu cenu

Dvojaké ceny končia: Európske obchody už Slovákom nemôžu účtovať vyššiu cenu

2

Začiatkom decembra do platnosti vstupuje nariadenie Európskej únie, ktoré internetovým obchodom zakazuje aplikovať rôznu cenotvorbu len preto, že je zákazník z iného (členského) štátu.

Slováci budú mať možnosť nakupovať zo zahraničných obchodov tak, ako by nakupovali doma. Od 3. decembra do platnosti vstúpi nové nariadenie, ktoré zakáže doterajšie praktiky rôznych predajcov. Tí po zistení, že zákazník do eshopu vstupuje zo zahraničia, umelo navyšovali ceny alebo zákazníka rovno presmerovali na verziu v ich jazyku a vyššími cenami.

Slováci tak budú komfortnejšie nakupovať elektroniku, lístky na koncerty alebo čokoľvek iné. Končia obmedzenia, medzi ktoré patrí karta vydaná domácou krajinou, v ktorej funguje eshop alebo čokoľvek iné.

V nákupnom centre tiež neukazujete občiansky

Keď cestujeme po Európe, máme právo kúpiť si čokoľvek, čo je na predaj, a to bez nejakých špeciálnych pravidiel. Bolo by totiž zvláštne, ak by som si napríklad v Česku nemohol kúpiť telefón len preto, že nie som Čech. Práve takéto pravidlá sa snaží pre internetový trh aplikovať eurokomisárka Elžbieta Bieńkowská. „Nikomu by sa nepáčilo, ak by sme v Európe museli pred vstupom do obchodného domu ukazovať občiansky preukaz. Ale presne toto sa deje na internete,“ vysvetľuje.

Tri pravidlá

Nariadenie pozostáva z troch základných pravidiel, ktoré eshopom zakážu znevýhodňovať zahraničných zákazníkov.

Prvé pravidlo hovorí o prístupe na samotný eshop a zákaze presmerovania na inú verziu. Inými slovami, ak si budem chcieť prehliadnuť nemecký web, budem môcť. Eshopy totiž často ľudí presmerovávajú na stránky, ktoré sú lokalizované do jazyka štátu, z ktorého sa snažím eshop prehliadať. V tomto prípade sa však často menia aj ceny.

Druhé pravidlo jasne definuje nastavenie rovnakých obchodných podmienok. Je to niečo, čo by ste možno čakali od každého dobrého obchodu, no nie vždy to tak je. Ak si objednáte niečo do Česka, budete mať rovnaké podmienky ako keď by ste si tovar objednali k sebe domov na Slovensko.

No a nakoniec, predajcovia tiež nemôžu diskriminovať zákazníkov len preto, že majú svoj bankový účet alebo platobnú kartu.