Úvod Novinky Android ŠTATISTIKA: Android 8 Oreo stále na vzostupe, Android 9 Pie zatiaľ nikde

ŠTATISTIKA: Android 8 Oreo stále na vzostupe, Android 9 Pie zatiaľ nikde

0

Najnovšie distribučné čísla spoločnosti Google, ktoré sa týkajú operačného systému Android, ukazujú neustále sa zvyšujúci podiel verzie 8/8.1 Oreo. Žiaľ, Android 9 Pie sa v čerstvej štatistike stále nenachádza.

Android 9 Pie bol predstavený približne pred tromi mesiacmi. Aktualizácie sa už začali pozvoľne rozbiehať, čo potvrdilo hneď niekoľko výrobcov smartfónov. Na zápis to tabuľky to ale zatiaľ nestačí. Android 9 Pie dostávajú ako prvé zariadenia rodiny Pixel a smartfóny z kategórie Android One.

Napriek tomu vidíme pozitívny trend, ktorý podpisuje predošlá verzia OS Android Oreo. Tá si v kontraste s predchádzajúcimi údajmi polepšila o 2,3 percentuálneho bodu. Android Oreo je tak druhou najpoužívanejšou verziou OS Android.

android aktualizacie
developer.android.com

Nájdeme ju v 21,5 percentách zo všetkých aktívnych Android zariadení (k 26. októbru 2018). Najpoužívanejšou verziou je stále verzia Nougat. Beží pod ňou 28,2 percenta zo všetkých aktívnych Android zariadení. Zaznamenala však pokles. Ešte donedávna jej patril podiel 29,3 percenta.

Prehľad podielov jednotlivých verzií OS Android vidíte v tabuľke vyššie. Verzie s podielom nižším ako 0,1 percenta neboli zohľadnené. Podrobnosti o aktualizáciách zariadení jednotlivých výrobcov nájdete v tomto odkaze.