Úvod Zariadenia Slováci sa smartfónov nevedia nabažiť: Minuli sme na ne milióny eur!

Slováci sa smartfónov nevedia nabažiť: Minuli sme na ne milióny eur!

Suma sa zvyšuje rok čo rok.

0

Podobne ako iné národy, aj Slováci úplne prepadli nákupom spotrebnej elektroniky. Vyplýva to z kvartálnych výsledkov TEMAX agentúry GfK, ktorá podobný prieskum robí v 41 krajinách. Na zúbok sa pozreli aj Slovensku.

Za druhý štvrťrok 2018 sa na Slovensku predala elektronika za 259 miliónov eur, čo podčiarkuje našu vášeň pre smartfóny, televízory, fotoaparáty či iné ďalšie zariadenia. Je to dokonca o 14,8 % viac než sme minuli za rovnaký čas minulý rok. Zaujímavé ale je, že zatiaľ čo sa segment smartfónov poriadne nafúkol, niektoré segmenty začali klesať.

GfK TEMAX
Výsledky GfK TEMAX za 2. kvartál 2018

Ako príklad si môžeme zobrať 7,5 % pokles segmentu spotrebnej elektroniky, do ktorej patria televízory, set-top boxy a reproduktory. Výrazne, až o 15,5 %, klesol aj segment, do ktorého spadajú fotoaparáty.

Dominujú smartfóny

Darilo sa hlavne smartfónom a nositeľným zariadeniam, ktoré vygenerovali o 42,9 % vyššie tržby než minulý rok. Len pre predstavu, za smartfóny a nositeľné zariadenia sme za uplynulé 3 mesiace minuli 94 miliónov eur. Od začiatku roka to je až 182 miliónov eur. Rast zaznamenala aj biela technika ako chladničky, sporáky či čokoľvek iné, čo sa hodí prevažne do kuchyne či práčovne.

Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého sa zapája približne 500 000 maloobchodných predajní po celom svete. Aj preto sa dajú výsledky považovať za smerodajné.