Úvod Zaujímavosti Je rádiové žiarenie z mobilov nebezpečné? Odpoveď majú vedci v čerstvej štúdii

Je rádiové žiarenie z mobilov nebezpečné? Odpoveď majú vedci v čerstvej štúdii

Americkí vedci a ich najnovší výskum

3
ziarenie

Aj keď rádiové žiarenie niektorí povyšujú na neviditeľného zabijaka, hlavne v spojení s mobilnými telefónmi a napr. tiež mikrovlnými rúrami, vedci majú iný názor. Aspoň tí, ktorí realizovali najnovšiu štúdiu v rámci Národného toxikologického programu.

Ako píše NYPost, celkovo sa realizovali dva vládne výskumy zamerané na negatívne účinky rádiového žiarenia z mobilných telefónov. Vedci dospeli k záveru, že rádiové žiarenie z mobilných telefónov nás takmer s určitosťou neprivedie do hrobu.

Aby sme však boli v úplnom bezpečí, sú namieste isté opatrenia a tzv. prístup k veci so zdravým rozumom. Experti testovali účinky rádiového žiarenia z mobilných telefónov na myšiach.

Myši, ktoré boli vystavené takémuto žiareniu, boli v rovnakej zdravotnej kondícii ako tie, ktoré žiareniu vystavené neboli. Možno aj na prekvapenie vedcov vysvitlo, že niektoré myši, ktoré dostali patričnú dávku žiarenia, dokonca žili dlhšie ako neožiarení jedinci.

ziarenie

Doktor John Bucher z Národného toxikologického programu povedal, že ak nejaké riziko existuje, je malé. Ďalej dodal, že intenzita žiarenia výrazne klesá so vzdialenosťou. V tomto prípade skvele poslúžia hands-free sady (hlavne intenzívne volajúcim) a taktiež je vhodné položiť mobilný telefón ďalej od miesta, kde spíme.

Smartfón pod vankúšom alebo mobilný telefón hneď vedľa hlavy na nočnom stolíku môže predstavovať aj keď veľmi malé, ale stále určité riziko. Národný onkologický inštitút prízvukuje, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že neionizujúce žiarenie zvyšuje riziko výskytu rakoviny.

Americké agentúry, ktoré prísne kontrolujú technológie používané v mobilných telefónoch, výsledky štúdie preskúmali a uviedli, že sú súčasné bezpečnostné limity pre ochranu verejného zdravia v poriadku.

Ak chcete byť teda skutočne chránení, spite ďalej od mobilu a ak viete, že budete veľa telefonovať, použite hands-free sadu. Podľa vedcov z aktuálneho výskumu vám ale v podstate žiadne väčšie nebezpečenstvo nehrozí.