Úvod Aplikácie Microsoft testuje end-to-end šifrovanie pre platformu Skype. Týka sa aj mobilných aplikácií

Microsoft testuje end-to-end šifrovanie pre platformu Skype. Týka sa aj mobilných aplikácií

0
skype

Ak vám záleží na digitálnom súkromí, resp. potrebujete s druhou stranou zdieľať citlivejšie údaje, čoskoro už nebudete musieť obchádzať platformu Skype. Softvérový gigant Microsoft totiž testuje end-to-end šifrovanie. 

Spoločnosť Microsoft spolupracuje s tvorcami komunikačnej aplikácie Signal, ktorá postavila svoju popularitu práve sa spoľahlivom a silnom šifrovaní rozhovorov. Aplikáciu Signal používa asi najznámejší informátor digitálnej éry, Edward Snowden.

Akákoľvek textová komunikácia, odoslané súbory a zvukové správy budú čitateľné iba pre odosielateľa a príjemcu. Pri transporte cez infraštruktúru Microsoftu nebude možné správy zachytiť a analyzovať ich obsah.

Podobným riešením už dlhšie disponujú známe komunikačné nástroje Facebook Messenger, WhatsApp alebo Telegram. Pozor, šifrovanie sa zatiaľ netýka hlasových a video hovorov, ktoré sa cez Skype uskutočnia. Tie chráni „len“ bežné šifrovanie.

skype
© signal.org

End-to-end šifrovanie je zatiaľ súčasťou beta verzie aplikácie Skype Insider, ktorá je k dispozícii pre počítače Mac, Windows, Linux a mobilné zariadenia s OS Android a iOS. Na to, aby šifrovanie fungovalo, musia obe strany používať najnovšiu verziu aplikácie Skype Insider.

Kedy bude šifrovanie súčasťou bežnej verzie aplikácie Skype pre širokú základňu užívateľov momentálne známe nie je.