Úvod Novinky Aktuálne GoPro Karma je prepadákom. Výrobca opúšťa biznis s dronmi

GoPro Karma je prepadákom. Výrobca opúšťa biznis s dronmi

0
GoPro Karma
© GoPro

Dron GoPro Karma nikdy nedosiahol na svojich konkurentov a dokonca bol na nejaký čas stiahnutý z trhu kvôli technickým problémom. Do predaja sa ale vrátil po asi štvrťroku, a to s pôvodnou vysokou cenou.

Po technických problémoch a čiastočnej nedostupnosti na trhu potencionálni zákazníci očakávali, že beztak odvážna cena aspoň o niečo klesne.

Spoločnosť GoPro oficiálne oznámila, že opúšťa biznis s dronmi. Zároveň poukazuje na to, že snaha dosiahnuť zisk bola v tomto mimoriadne konkurenčnom prostredí veľkou výzvou.

Nemyslíme si, že je trh s dronmi mimoriadne konkurenčný, no aj keď bojovať s vysoko etablovanou spoločnosťou DJI muselo dať zabrať. Okrem toho tu máme množstvo čínskych producentov podstatne lacnejších lietajúcich hračiek.

GoPro Karma
Dron Karma v prepravnom kufríku © GoPro

Výrobca bude nútený prepustiť viac ako stovku zamestnancov a generálnemu riaditeľovi sa zníži plat na jeden dolár. Negatívne finančné výsledky si teda odnesie aj on.

Dron GoPro Karma sa stále predáva a predávať sa bude. Cieľom je spotrebovať skladové zásoby, pričom sa možno dočkáme nejakého cenového zvýhodnenia. GoPro už drony vyrábať nebude, no technickú podporu pre tie už predané poskytovať bude.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosť GoPro otočí ekonomické kormidlo v aktuálnom roku 2018. Pripravený má byť nový hardvérovo-softvérový plán, ktorý bude kombinovaný s nižšími prevádzkovými nákladmi.

GoPro Karma
Dron Karma sa bude predávať do vypredania zásob © GoPro

Generálny riaditeľ Nicholas Woodman si predstavuje, že GoPro dosiahne ziskovosť a opätovný rast v druhom polroku 2018. Aktuálnym kľúčovým produktom zostáva akčná kamera GoPro Hero 6 Black, ktorá bola predstavená na jeseň minulého roka. Písali sme o nej TU.

GoPro Karma – kľúčové udalosti