Spoločnosť GoPro odhalila na podujatí v americkom meste San Francisco novú generáciu akčnej kamery GoPro Hero 6 Black. Na prvý pohľad vyzerá rovnako ako predchodca, čím by sme sa ale nenechali zmiasť.

GoPro Hero 6 Black má inovované vnútornosti, ktoré posúvajú snímanie akčných sekvencií na vyššiu úroveň. Kamera je rýchlejšia, výkonnejšia a obrazová kvalita stúpla. Aj za zhoršených svetelných podmienok.

Kamera sa v Amerike predáva oddnes, a to s cenou 499 dolárov. Je teda o stovku drahšia ako predchodca. Aspoň na americkom trhu.

Tak ako bolo známe ešte pred oficiálnym potvrdením, GoPro Hero 6 Black dokáže zaznamenať 4K videá pri hladkom snímkovaní 60 FPS. 4K schopnosti nie sú nové. Užívatelia ale žiadali vyššiu frekvenciu snímkovania, čo pri najnovšej generácii aj dostali.

Hero 6 Black
© GoPro

Efektné spomalené videá taktiež nebudú problémom. 120 FPS vás čaká pri snímaní v 2,7K rozlíšení a dokonca až 240 PFS využijete pri video zázname v bežnom FHD 1080p rozlíšení. Pochopiteľne, v nastaveniach zostáva voliteľná hodnota 30 FPS, resp. 24 FPS.

Kamera pracuje s 5GHz Wi-Fi rádiom čo podľa slov spoločnosti zabezpečuje až trojnásobne vyššiu rýchlosť pri prenose súborov. GoPro tiež hovorilo o dokonalejšej stabilizácii obrazu, ktorá je však stále digitálna a nie optická.

Kamera dokáže vyhotoviť 12 Mpx fotografie v JPG alebo v bezstratovom RAW formáte. Kvalita obrazu stúpla vo všeobecnosti. Dokonalejšie snímky a videá získame v ideálnych svetelných podmienkach, ako aj v šere či temnom lese.

Hero 6 Black
© GoPro

Zachovaná zostala odolnosť voči vode limitovaná hĺbkou 10-tich metrov, integrovaný GPS modul, 2-palcový dotykový LCD displej, ovládanie hlasom alebo možnosti okamžitého a rýchleho editovania zhotovených záberov.

Veľkou a podstatnou novinkou je GP1. GP1 je čipset, ktorý spoločnosť GoPro vyvíjala tri roky. Tento čipset bol vyvíjaný so spoločnosťou Socionext špeciálne pre potreby akčnej kamery. Práve tento čipset má na svedomí vyšší výkon kamery, jej rýchlosť a povýšenú obrazovú kvalitu.

GoPro kamery skorších generácii poháňala procesorová sada Ambarella, ktorú nájdeme v útrobách mnohej lacnejšej čínskej konkurencie. GoPro ju tak modelom Hero 6 Black predbehlo. Ťažko ale zatiaľ povedať, ako veľmi.

GoPro Karma

Nová akčná kamera GoPro Hero 6 Black je prirodzene kompatibilná s dronom GoPro Karma a príslušenstvom Karma Grip. Dron samotný obdržal pár (málo) nových funkcií.

Dron vás po novom dokáže nasledovať na základe GPS signálu z ovládača. V režime sledovania sa dron bude vznášať nad vami a otáčať tak, aby vás mal vždy v priamom zábere.

hero 6 black
© GoPro

Pozor, GoPro Karma nemá žiadny systém detekcie prekážok. Pokiaľ sa dronom necháte automaticky nasledovať napríklad v zalesnenej oblasti, môže dôjsť k nehode. Minimálne budete musieť vyliezť na strom a dron z koruny zložiť.

Dron teda prešiel aspoň skromným vylepšením, čo neplatí o kompaktnejšej kamere Hero Session. Mala šikovná kocka nedostala žiadnu novú generáciu, čo je škoda. Dostupnejšie, kompaktnejšie a stále kvalitné riešenie by sme privítali.

Cena GoPro Hero 6 Black

Americkú cenu sme spomínali a na záver prihodíme tú našu. Priamo z oficiálnych stránok výrobcu si môžete kameru objednať za 569,99 €. Ak prihodíte 64 GB microSD kartu SanDisk Extreme, pripočítať musíte ďalších 64,99 €.

Kameru nájdete na tejto adrese a doručená vám bude za jeden až dva pracovné dni. Nižšie sa môžete pokochať tradične skvele vyzerajúcim videom GoPro, ktoré schopnosti kamery prezentujú.