Úvod Zariadenia Je Samsung Galaxy S8 lepší, než iPhone X? My hovoríme áno, a tu...

Je Samsung Galaxy S8 lepší, než iPhone X? My hovoríme áno, a tu sú dôvody PREČO!

Súboj dvoch titanov je tu. Ktorému z nich dáš prednosť?

27

November je čoraz bližšie a spolu s ním neprichádza len sychravé počasie, ale pre mnohých aj čas vybrať si svoj nový telefón. Či si ho už budete kupovať „za svoje“ alebo v rámci akcie niektorého z operátorov, na výber máte neúrekom modelov. Tie najdrahšie sú azda najlákavejšie. Ako na tom teda je Galaxy S8 od Samsungu a iPhone X od Apple? Poďme na to.

Samsung Galaxy S8 je vynikajúci smartfón (ako je zrejmé aj z našej recenzie), ktorého čaká poriadne tuhý súboj. O pár týždňov sa k nemu totiž pridá iPhone X, nový bezrámikový smartfón z dielne Apple. Ktorý si však vybrať? Bude to iPhone X za vyše 1 000 € alebo Galaxy S8, ktorého cena od jari stihla spadnúť (v niektorých obchodoch) aj na niečo vyše 500 €? Nižšie je spomenutých niekoľko funkcií, ktoré majú spoločné a niekoľko funkcií, v ktorých má Galaxy S8 navrch.

4 veci, v ktorých má na vrch Galaxy S8

1. Dizajn

Dizajn je subjektívna záležitosť, ktorú musí zvážiť každý sám. Nám sa však jednoznačne páči displej bez zvláštneho výrezu, ktorým disponuje iPhone X.

Dizajn Samsungu je kulmináciou práce, ktorú Samsung začal už v roku 2016 s predstavením Galaxy S6, no hlavne S6 edge. Jeho novinka už ponúka displej s pomerom strán 18,5:9, ktorý je teda užší a vyšší. Drží sa pohodlnejšie a zároveň je kompaktnejší.

2. Snímač odtlačkov prstov

Keď na trh prišli prvé smartfóny so snímačom odtlačkov prstov, bola to akási revolúcia. Teraz sa výrobcovia pomaly ale isto snažia snímače odtlačkov prstov nahradiť inými systémami. Prečo? Nevieme, no starý dobrý snímač si nevieme vynachváliť. Galaxy S8 ho síce nemá umiestnený najšťastnejšie, no aspoň ho má.

iPhone X sa musí spoliehať na technológiu Face ID, ktorá na odomknutie smartfónu využíva niekoľko predných kamier a senzorov. Zatiaľ nevieme, aké rýchle a spoľahlivé to bude, no mať k dispozícii aj hardvérový snímač odtlačkov je na nezaplatenie.

3. Multitasking

Jednou veľkou výhodou vyšších displejov je kvalitnejší a príjemnejší multitasking, teda používanie dvoch aplikácií súčasne.

Multiwindow na Galaxy S8

Doteraz išlo skôr o funkciu, ktorú využívali prevažne pokročilejší používatelia, s postupnými aktualizáciami, ktoré predstavil Samsung si multitasking užíva čoraz väčší a väčší počet ľudí.

4. Cena

Ako sme spomenuli vyššie, cena bude pre mnohých z vás jedným z najdôležitejších faktorov pri rozhodovaní. iPhone X je o polroka novšie zariadenie, ktorému nestihla klesnúť cena. Zaplatíte zaň teda plných 1 200 €.

Cena Galaxy S8, na druhej strane, stihla klesnúť na približne 530 €. Nejde pravdepodobne o verzie určené čisto pre slovenský trh, fungovať však budú bez akýchkoľvek problémov.

No a teraz poďme na funkcie, resp. výbavu, ktorú majú obe zariadenia.

3 veci, ktoré majú podobné

1. Bezdrôtové nabíjanie

Apple po dlhých rokoch konečne prináša bezdrôtové nabíjanie aj pre svoje zariadenia. Samsung ho ponúka už od roku 2015, keď predstavil Galaxy S6.

Selektívne zaostrenie v praxi

2. Rozmazanie pozadia pri portrétoch

Tu má určite navrch iPhone X. Jeho druhý objektív ponúka kvalitnejšie zapracovanie funkcie rozmazania pozadia. Galaxy S8 to však zvláda aj za použitia jedného objektívu. Stačí zvoliť funkciu „selektívne zaostrenie“ a môžete portrétovať, koľko len chete.

3. Always on display

Apple implementáciu OLED displeja (dodávateľom je Samsung) zapracoval akosi zvláštne. Vždy, keď na telefón príde správa alebo niekto, povedzme, odpovie na váš príspevok na Facebooku, sa displej zapne, aby vám ukázal, čo sa deje. Displej sa zapne aj vtedy, keď telefón chytíte do ruky, aby ste sa naň pozreli.

Samsung to má (z môjho pohľadu) vymyslené lepšie. Jeho Always On displej je zapnutý vždy. Teda, jednotlivé pixely, ktoré ukazujú čas, dátum a notifikácie, ktoré na vás môžu čakať. Zapínanie zvyšku displeja je preto zbytočné, čo šetrí batériu a tým predlžuje jej výdrž.

Tak čo, ako to vidíte vy? Je Galaxy S8 lepšou voľbou alebo to tento rok lepšie zvládol Apple s jeho iPhone X? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!