Úvod Novinky Qualcomm predstavil nový čipset Snapdragon 636. Aký výkon ponúka?

Qualcomm predstavil nový čipset Snapdragon 636. Aký výkon ponúka?

0
snapdragon 636

Niekedy v priebehu mája predstavil výrobca Qualcomm nový čipset, ktorý niesol označenie Snapdragon 630. Určený bol pre strednú triedu zariadení a momentálne už poznáme jeho nástupcu Snapdragon 636.

Snapdragon 636 nevznikol náhodou. Tak ako predchodca, aj inovovaný čipset predstavuje rozumnú voľbu medzi dostatočným výkonom a optimálnou spotrebou energie. A čo viac, čipset podporuje FHD+ rozlíšenia displejov, čiže 1080 x 2160 pixelov.

Užšie a vyššie displeje síce aktuálne dominujú hlavne pri drahých vlajkových lodiach, no aj v strednej triede sa už objavujú zobrazovacie panely s pomerom strán 18:9. Očakáva sa, že v budúcom roku sa s nimi roztrhne vrece podobne, ako tomu bolo tento rok v high-end kategórii. Samozrejme až na pár výnimiek.

Čísla

Qualcomm Snapdragon 636 je vyrobený 14nm FinFET procesom a je o 40 percent výkonnejší ako predchodca SD 630. Zvládnuť by mal dokonca náročnejšie hry, na čo poukázal sám tvorca čipsetu. Nárast výkonu si vyžiadal lepšie grafické zázemie v podobe GPU jednotky Adreno 509.

snapdragon 636

Sieťový modem Snapdragon X12 plnohodnotne zastreší kapacity rýchlych 4G LTE sietí, pričom pracuje s teoretickým maximom sťahovania na úrovni 600 Mbps. Čipset má inak osem jadier, ktoré môžu pracovať na hraničnej frekvencii 1,8 GHz.

Čipset je schopný pracovať s až 8 GB kapacitou operačnej pamäte a 24 Mpx obrazovým snímačom (16 Mpx v prípade duálneho prevedenia). Radi tiež vidíme zmienku o rýchlej technológii pre nabíjanie Quick Charge 4.0.

Spomenieme ešte podporu pre Hi-Fi audio v rámci integrovaného kodeku Qualcomm Aqstic a podporu pre záznam 4K videa pri 30 FPS. Prvé smartfóny s týmto čipsetom by sme mohli uvidieť už v polovici tohto novembra.