Úvod Novinky Aktuálne Veľkí operátori majú problém: Viesť optiku vzduchom je nelegálne, rozhodlo ministerstvo!

Veľkí operátori majú problém: Viesť optiku vzduchom je nelegálne, rozhodlo ministerstvo!

Z rozhodnutia Ministerstva dopravy a výstavby SR v prípade projektu optickej siete v obci Seňa vyplýva, že schovávať budovanie nových optických vedení za „dozbrojovanie“ existujúcej energetickej siete je v rozpore so zákonom.

3

Ministerstvo dopravy a výstavby SR potvrdilo, že viesť optiku v obciach nad zemou je nelegálne, aj keby nová sieť mala slúžiť ako doplnok energetickej infraštruktúry. Rozhodnutie padlo v súvislosti s výstavbou nadzemnej optickej siete vo východoslovenskej obci Seňa.

Distribútor elektriny Východoslovenská distribučná, a.s. v Seni postavil optickú sieť na stĺpoch elektrického vedenia, hoci viesť v zastavaných územiach nové rozvody nad zemou vyhláška Ministerstva životného prostredia č. 532/2002 nedovoľuje, a to aj keď ide o zmenu a údržbu už existujúcej stavby.

Stavebník projekt ohlásil ako drobnú stavbu, s tým, že optika má byť doplnkom distribučnej siete, vďaka čomu sa bude dať pružnejšie riadiť, zabezpečí sa regulácia rovnováhy distribučnej sústavy a spoľahlivé dodávky elektrickej energie odberateľom. „V skutočnosti išlo o optickú sieť pre poskytovanie vysokorýchlostného internetu, ktorú si po dokončení niektorí provideri prenajali a začali cez ňu poskytovať služby,“ uviedol Michal Rybárik, predseda Asociácie poskytovateľov internetu (ALPI).

Východoslovenská distribučná, a.s. v Seni na základe ohlásenia drobnej stavby postavila na stĺpoch elektrického vedenia novú nadzemnú optickú sieť s prípojkami do domov a iných budov. Zdroj: ALPI

Asociácia podala na prokuratúru podnet na preskúmanie zákonnosti postupu obce Seňa, ktorá voči ohláseniu drobnej stavby nadzemného vedenia nemala žiadne námietky. Prokuratúra skonštatovala porušenie zákona a navrhla opatrenie, ktorým bola stavba povolená, zrušiť ako nezákonné.

Obec a následne ani nadradený orgán, ktorým je odbor výstavby a bytovej politiky Okresného úradu Košice, protestu prokurátora nevyhoveli, ten však podal odvolanie na Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Prokuratúra prízvukovala, že výmenu a rozmiestnenie nových podperných bodov, samonosných telekomunikačných vedení a telekomunikačných rozvodných a distribučných pasívnych uzlov, nemožno nazvať inak ako novým telekomunikačným vedením. A to sa v zastavenej časti obce realizuje pod povrchom zeme.

Sekcia výstavby Ministerstva dopravy a výstavby SR sa v celom rozsahu stotožnila s právnym názorom okresného prokurátora. Ministerstvo v rozhodnutí pripomenulo, že pre posúdenie charakteru stavby a jej povoľovanie stavebným úradom nie je dôležité, či nové vedenie slúži na prenos informácií o spotrebe elektrickej energie, alebo na prenos iných informácií. Pre vybudovanie nového telekomunikačného vedenia je skrátka potrebné územné rozhodnutie, a takéto vedenia sa v zastavanom území obce majú umiestňovať pod povrch zeme.

Ani skutočnosť, že kábel sa umiestňuje na existujúcich  stĺpoch, nemôže byť dôvodom na postup stavebného úradu v rozpore so zákonom a príslušnými vykonávacími predpismi,“ uvádza sa v rozhodnutí Ministerstva dopravy a výstavby SR. V septembri sa s názorom prokurátora stotožnil aj Okresný úrad Košice, ktorý svoj pôvodný postoj prehodnotil a postup obce Seňa po prijatí ohlásenia drobnej stavby Východoslovenskou distribučnou označil za nezákonný, čím sa z optickej siete ťahanej po elektrických stĺpoch stala čierna stavba.

Asociácia lokálnych poskytovateľov internetu víta rozhodnutie Ministerstva dopravy a výstavby SR a následne aj prehodnotenie stanoviska Okresného úradu Košice. „Veríme, že nielen obec Seňa, ale aj stavebné úrady iných obcí, kde obdobné čierne stavby vyrástli, zabezpečia odstránenie nelegálnych nadzemných vedení, alebo ich prebudovanie v súlade s vyhláškou. Zároveň dúfame, že tento právny výklad dá firmám jasný signál, že ignorovanie a obchádzanie zákonov či vyhlášok v záujme zníženia nákladov a získavania neférových konkurenčných výhod, nebude tolerované,“ uzatvára M. Rybárik.