Úvod Zaujímavosti Neurónová sieť od Google je potvora: Navrhla vlastnú sieť, je lepšia než...

Neurónová sieť od Google je potvora: Navrhla vlastnú sieť, je lepšia než tá od ľudí!

4

Neurónová sieť je budúcnosťou internetu a technológií ako takých. Dokážu celkom presne analyzovať všetko, dokonca aj obrázky. Len sa zamyslite, ako by Facebook vedel, kto je označený na fotke bez toho, aby ste to spravili vy?

Téme sa venoval server Živě.cz.

Môže za to šikovná neurónová sieť. To isté spravil aj Google. Jeho neurónová sieť rozoznáva všetko, čo je na fotke. V aplikácii Fotky Google tak môžete napríklad vyhľadať slovo „pivo“ a neurónová sieť vám ukáže všetky fotky piva.

Inžinieri Google sa rozhodli, že otestujú, aká šikovná vlastne takáto neurónová sieť je. Dali jej za úlohu vytvoriť vlastnú neurónovú sieť a výsledky fakt stoja za to. Neurónová sieť totiž skutočne vytvorila vlastnú neurónovú sieť, ktorá bola o krok efektívnejšia než tie, ktoré navrhli inžinieri Googlu. Pôsobivé!

Neurónová sieť
Dve neurónové siete, ktoré robia úplne to isté. Majú predvídať ďalšie slovo a tvoriť tak syntetický text na základe strojového učenia na textovom datasete Penn Treeback. Zatiaľ čo architektúru naľavo navrhli inžinieri Googlu, tú vpravo neurónová sieť. Práve tá napravo je oveľa prepracovanejšia.

Nie, nebojte sa, neurónová sieť teraz nenavrhne spôsob, akým vyvraždiť všetkých ľudí na svete. Na to je ešte príliš hlúpa. Je to však skvelý spôsob, ako vylepšiť, resp. optimalizovať sieť na to, aby robila presne to, čo od nej chceme. Či už presnejšie rozpoznávať obrázky alebo presnejšie prekladať text v Prekladači Google.