Úvod Aplikácie Nový mobilný prehliadač na obzore. Microsoft Edge zamieri na platformy Android a...

Nový mobilný prehliadač na obzore. Microsoft Edge zamieri na platformy Android a iOS

0
microsoft edge

Desktopový prehliadač Microsoft Edge nahradil nie príliš populárny Microsoft Explorer. Ak ste si hneď spomenuli na jeden z mnohých vtipov o jeho rýchlosti, nie ste sami. 

Microsoft Edge predstavuje moderné, rýchle a bezpečné riešenie pre prehliadanie internetu, ktoré je spojené s minimalistickým dizajnom v štýle posledných verzií operačného systému Windows 10.

Superlatívy prehliadača veľmi nepomohli. Microsoft Edge za konkurenciou stále výrazne zaostáva. Tento prehliadač je na zariadeniach s OS Windows 10 nainštalovaný od výroby, čo je dobre. Môžete ho použiť pre stiahnutie Chrome, či iného prehliadača.

Microsoft Edge ale pracuje nesmierne efektívne na prenosných počítačoch. Pohltí menej operačnej pamäte a výkonu ako konkurencia, čo sa odzrkadlí na výdrži batérie notebooku.

Microsoft Edge

Notebook s užívaným prehliadačom Microsoft Edge vydrží na jedno nabitie o 77 percent dlhšie ako notebook s prehliadačom Mozilla Firefox. V porovnaní s Google Chrome sa výdrž predĺži o 33 percent. Aspoň o tom vypovedá porovnávacie video tvorcov prehliadača (nájdete ho TU).

Mobilná verzia

Užívatelia pristupujú na internet hlavne z mobilných zariadení a Microsoft na tento trend zareaguje. Server frandroid.com hovorí, že prehliadač Microsoft Edge pre Android a iOS príde do obchodov s aplikáciami do konca tohto roka.

Microsoft Edge tak bude konečne multiplatformovým prehliadačom, čo mu môže zabezpečiť nárast užívateľskej základne. Ak sa jeho energetická efektívnosť preukáže aj na mobilných zariadeniach, môže ísť o dobrú, hoci možno iba o sekundárnu voľbu popri preferovanom mobilnom prehliadači.

Výdrž na jedno nabitie je veľmi dôležitá práve pri smartfónoch a ich výrobcovia ju stále nedokážu citeľne vylepšiť. Pomáhajú iba väčšie kapacity batérií s väčšou energetickou hustotou alebo čoraz rýchlejšie technológie nabíjania.

Podiel na trhu

Ako to s tými prehliadačmi vlastne je? Odpoveď ponúka výstup analytickej agentúry StatCounter. Najčerstvejšie septembrové čísla hovoria, že Chrome od Google používa na desktopoch bezmála 64 percent užívateľov.

Na druhom mieste je Firefox od Mozilly s celosvetovým podielom 13,6 percenta. Microsoft Edge používa 4,3 percenta užívateľov pevných staníc.

microsoft edge

Nemenej zaujímavý je podiel mobilných prehliadačov internetu. Chrome pre mobilné zariadenia používa 51,8 percenta užívateľov. Rebríček pokračuje prehliadačom Safari (17,7 percenta), prehliadačom UC Browser (13,5 percenta) a 4. miesto obsadil mobilný prehliadač Samsung s podielom 6,5 percenta.

O dostupnosti prehliadača Microsoft Edge v obchode Play vás budeme následne informovať.