Úvod Sony Sony Xperia XZ1 SONY: Novú Xperia XZ1 a XZ1 Compact nepoužívajte pod vodou. Aj keď sú...

SONY: Novú Xperia XZ1 a XZ1 Compact nepoužívajte pod vodou. Aj keď sú odolné voči vode

7
sony xperia xz1

Obľúbený japonský výrobca včera predstavil dve high-end novinky odolné voči vode a prachu, Xperia XZ1 (na obrázku vyššie) a Xperia XZ1 Compact.

Aj napriek tomu, že oba modely disponujú certifikáciu IP68, Sony svojich zákazníkov varuje, aby ani jeden z nich neponárali úplne pod vodu. IP68 pritom znamená, že zariadenie môžete ponoriť do hĺbky 1,5 metra po dobu 30 minút.

Nižšie je celé vyjadrenie Sony ohľadom Xperia XZ1 a XZ1 Compact:

Xperia XZ1 je smartfón odolný voči vode a chránený proti prachu. Keď vás zastihne dážď, ničoho sa nebojte. Rovnako to platí, ka telefón chcete umyť od nečistôt. Len sa uistite či sú všetky porty a otvory dobre chránené. Zariadenie by ste však nemali ponoriť úplne pod vodou alebo ho vystaviť morskej či chlórovej vode. Ak tak spravíte a zariadenie sa následne pokazí, nevzťahuje sa naň záruka.

Tak tu to máte. Xperia XZ1 a XZ1 Compact pod hladinou síce pravdepodobne prežijú nejaký ten čas, radšej by sme to však netestovali. Sony na túto skutočnosť upozorňuje hlavne z toho dôvodu, že IP certifikácia sa vydáva na základe laboratórnych testov, ktoré sa od reálneho sveta môžu mierne líšiť.

Ak by vás to zaujímalo, výrobcovia ako LG ani Samsung takéto dodatky k smartfónom nepribaľujú. Podľa nich sú smartfóny ako LG V30, LG G6, Note 8 či Galaxy S8 dostatočne chránené na to, aby tých 30 minút v hĺbke 1,5 metra pod hladinou zvládli bez akýchkoľvek problémov.