Úvod Zaujímavosti Putin: Krajina, ktorá bude mať najlepšiu umelú inteligenciu ovládne svet

Putin: Krajina, ktorá bude mať najlepšiu umelú inteligenciu ovládne svet

Elon Musk je presvedčený, že AI môže spustiť 3. svetovú vojnu.

10

Zabudnite na studenú vojnu alebo vojnu vo vesmírnych misiách. Tie patria do 20. storočia. Teraz sa najväčšie veľmoci sveta začínajú sústrediť na vývoj týkajúci sa umelej inteligencie (AI), tvrdí Vladimir Putin.

Ruský prezident sa o svoje poznatky podelil so študentami, počas stretnutia týkajúcom sa kariérneho poradenstva.

Budúcnosť patrí umelej inteligencii,“ povedal. „Ktokoľvek, kto AI dovedie do dokonalosti bude ovládne svet,“ dodal. Inými slovami, Rusko to s umelou inteligenciou myslí vážne a plánuje do nej investovať nemalé prostriedky.

Putin zároveň upresnil, že nechce, aby v Rusku vznikol monopol s umelou inteligenciou a že chce, aby boli poznatky, ktoré v Rusku vzniknú zdieľané so zvyškom sveta tak isto, ako aj poznatky týkajúce sa nukleárnej technológie. Nie sme si celkom istí nakoľko sa mu dá toto tvrdenie veriť (predpokladáme, že armádne technológie do toho spadať nebudú).

Elon Musk má obavy

Jedným človekom, ktorý má z umelej inteligencie veľké obavy je Elon Musk. Úspešný podnikateľ a vizionár verí, že preteky medzi veľmocami v tom, ktorá z nich vytvorí najvýkonnejšiu umelú inteligenciu bude spúšťačom 3. svetovej vojny. Nemusí pritom ísť o chybu jedného či druhého lídra danej veľmoci. Musk tvrdí, že umelá inteligencia môže „spustiť raketový útok, ak jej algoritmus vypočíta, že to je najvýhodnejší krok k víťazstvu“.

Samozrejme, je to trochu prehnaná predstava, keďže pracuje s predpokladom, že najdôležitejšie systémy armády bude ovládať umelá inteligencia a nie človek.