Úvod Zaujímavosti GPS navigácia v smartfónoch bude vďaka novému čipu presnejšia a úspornejšia

GPS navigácia v smartfónoch bude vďaka novému čipu presnejšia a úspornejšia

1

Už je to nejaký čas, čo sa nemusíme pri cestovaní autom spoliehať na fyzické papierové mapy. Smartfóny s GPS funkcionalitou a navigačné aplikácie klasické mapy nadobro pochovali.

Je jedno, či používate Google Mapy, Sygic alebo napríklad mapy HERE. Sem tam sa vám môže stať, že aj napriek aktívnej navigácii prešvihnete odbočku, alebo sa na križovatke zle zaradíte.

GPS moduly v smartfónoch majú svoju odchýlku a limity, ktoré dokážu spôsobiť drobné nedorozumenia. Podľa správy IEEE Spectrum podobným nedorozumeniam odzvoní.

Renomovaná spoločnosť Broadcom predstavila na konferencii ION GNSS+ nový GPS čip, ktorý je určený pre mobilné zariadenia, a ktorý je podstatne presnejší. Súčasné smartfóny vyhodnotia vaše umiestnenie s priemernou presnosťou piatich metrov.

Niekedy to je viac, niekedy menej. Nový čip od Broadcomu zvýši presnosť umiestnenia na 30 centimetrov, čo už sa dá považovať za nesmierne presné. Nový čip bude spoľahlivejšie pracovať v husto zastavaných oblastiach a skonzumuje o polovicu menej energie.

gps

Čip s označením BCM47755 je navrhnutý priamo pre tesné útroby smartfónov. Masová produkcia sa ešte len začne rozbiehať a prvé smartfóny s týmto čipom uvidíme už na budúci rok. Zo začiatku ho nájdeme v drahších vlajkových lodiach.

Vývoj

Broadcom bol pri vývoji čipu BCM47755 limitovaný rozpočtom. Keďže bol čipset od začiatku určený pre smartfóny, nemohol byť ako súčiastka pre výrobcov smartfónov príliš drahý.

Broadcom BCM47755 bude prvým masovo vyrábaným GPS čipom, ktorý bude pracovať aj s frekvenciami kanála L5 (garancia veľmi nízkeho šumu). Väčšina bežne dostupných riešení používa signály z kanála L1, ktoré nie sú také komplexné a presné.

Signály frekvencie L5 sa už používajú. Najčastejšie sa s nimi stretnete v priemyselnom sektore, napríklad pri prieskumoch ložísk ropy a zemného plynu či iných, na presnosť dôležitých odvetviach.

Pre komerčné využitie širokou populáciou jednoducho nebolo na obežnej dráhe dosť satelitov, ktoré by boli schopné vysielať signály kanála L5. To už ale našťastie neplatí.

Čip Broadcom BCM47755 je vyrobený efektívnejšou 28 nm technológiou a výrobca tiež pristúpil k novej architektúre, ktorú však neupresnil. Už teraz sme zvedaví, v ktorom smartfóne si tento GPS modul odbije premiéru.