Úvod Zaujímavosti Švajčiarskym vedcom sa podarilo vyvinúť takmer dokonale čisté zelené svetlo

Švajčiarskym vedcom sa podarilo vyvinúť takmer dokonale čisté zelené svetlo

1

Nie je zelená ako zelená a pre chemických inžinierov zo švajčiarskeho inštitútu ETH Zürich to platí obzvlášť. Podarilo sa im totižto vyvinúť najzelenšie zelené svetlo na svete. Doslova takmer čistá zelená pomôže v budúcnosti vylepšiť kvalitu farieb na displejoch s ultra vysokým rozlíšením.

Súčasné high-end displeje a monitory ponúkajú výnimočnú obrazovú kvalitu a podanie farieb, no vedci sa domnievajú, že sa dá ísť ešte ďalej. Pokrok a ďalšie zlepšenie sú podmienené vytvorením úplne čistého modrého, červeného a zeleného svetla.

Podľa vedcov je čisté modré a červené svetlo už realitou. Problém bol práve so zeleným svetlom, keďže ľudské oko dokáže rozpoznať viac odtieňov zelenej oproti modrému a červenému podaniu. Vedci sa sním však vysporiadali.

Profesor chemického inžinierstva Chih-Jen Shih podotkol, že sa až doteraz nikomu nepodarilo vytvoriť tak čisté zelené svetlo ako jemu a jeho kolegom. Dióda emitujúca zelené svetlo vznikla priamo v jeho laboratóriu, pričom sa na jej tvorbe aj podieľal.

zelené svetlo
© Sudhir Kumar, Jakub Jagielski

Sudhir Kumar, ďalší z členov vedeckého tímu pripomína, že po technickej stránke je výroba čistého zeleného svetla veľmi náročná. Náročnosť je ale pre nich výzvou, pokiaľ ide o vývoj technológií a pridružených materiálov.

Ak by sme vzali do úvahy normu Rec. 2020, najnovšie televízne obrazovky vyžarujú zelené svetlo s čistotou hraničiacou s 80-timi percentami. Priemer sa nachádza niekde medzi hodnotami od 73,11 do 77,72 percent.

zelené svetlo
© Sudhir Kumar, Jakub Jagielski

Takmer dokonalá zelená LED-ka z dielne ETH Zürich vyžaruje zelené svetlo s 97 až 99-percentnou čistotou. Čo je najlepšie, vedcom sa podarilo dosiahnuť dokonalú zelenú pri izbovej teplote. Pôvodná technológia vedcov poskytla žiadaný výsledok iba pri vysokých teplotách.

Vedci tak v podstate otvorili cestu budúcim príležitostiam pre ekonomicky únosnú a jednoduchú priemyselnú výrobu dokonale zelených LED-iek. Jediným, zatiaľ nevyriešeným problémom je efektívnosť.

zelené svetlo
© Sudhir Kumar, Jakub Jagielski

Táto pokroková svetlo emitujúca dióda dokáže premeniť elektrickú energiu na svetlo iba s trojpercentnou efektívnosťou. Pre komerčné využitie to je málo a vedcov tak čaká ešte kus práce.

Moderné obrazovky s ultra vysokým rozlíšením budú v budúcnosti ponúkať ešte dokonalejšiu obrazovú kvalitu aj keď sa môže v súčasnosti zdať, že už nie je kam napredovať. Najmodernejšie inteligentné televízory vedia už teraz predostrieť dych berúci obraz s nesmierne živými farbami.

Podrobná vedecká publikácia je k dispozícii na stránke periodika Nano Letters.