Úvod Novinky Výrobcovia Toto je TOP trojka výrobcov, ktorí predali v druhom štvrťroku najviac smartfónov

Toto je TOP trojka výrobcov, ktorí predali v druhom štvrťroku najviac smartfónov

0
iphone
Spokojný môže byť aj Tim Cook - riaditeľ spoločnosti Apple

Analytici z renomovanej agentúry Gartner preskúmali trh so smartfónmi. Zamerali sa pritom na nedávny druhý štvrťrok 2017. Žiadny neočakávaný zvrat sa počas tohto obdobia na trhu neudial, výsledky ale za pozornosť stoja. 

Na základe analytických údajov je zrejmé, že celosvetový predaj smartfónov v období od apríla do júna stúpol o 7,6 percent. V tomto období sa predalo dovedna 366,2 miliónov kusov inteligentných mobilných telefónov.

Z nich až 87,7 percent poháňal operačný systém Android. Podiel 12,1 percenta patrí platforme iOS a teda smartfónom iPhone. Zostáva nám ešte 0,2 percenta, ktoré prislúcha ostatným mobilným operačným systémom.

Ich podiel je ale mizivý, čiže trh podstatným spôsobom neovplyvňujú. Výskumný riaditeľ agentúry Gartner hovorí, že trh poháňal dopyt po cenovo dostupných zariadeniach (150 – 200 USD), ktorý prichádzal hlavne z rozvíjajúcich sa krajín. Ich obyvatelia vyhľadávali modely s podporou rýchlych 4G sietí.

To naznačuje, že sa aj v týchto krajinách rozvíja moderná dátová infraštruktúra.

smartfónov
Na indickom trhu je napríklad nesmierne obľúbená značka Xiaomi

TOP hráči trhu v Q2 2017

Prvé miesto patrí kórejskej spoločnosti Samsung. V druhom štvrťroku dodal zákazníkom  82,5 miliónov kusov smartfónov, čo mu zabezpečilo 22,5-percentný trhový podiel. Samsung tak zaznamenal medziročný nárast predaja o 7,5 percenta.

Analytici sa domnievajú, že aj Samsung tento rok oficiálne oznámi nárast predaja, ktorý majú zabezpečiť vlajkové lode Samsung Galaxy S8. Udiať sa tak má aj napriek čoraz silnejúcej čínskej konkurencii.

smartfónov
Samsung Galaxy S8

Druhá priečka patrí spoločnosti Apple, ktorá v Q2 2017 predala 44,3 milióna kusov iPhone smartfónov. Medziročne ide o zanedbateľný pokles, keďže v rovnakom období vlaňajška predalo nahryznuté jabĺčko 44,4 milióna kusov smartfónov. Trhový podiel v Q2 2017 – 12,1 percenta.

Apple si užije trhový úspech až v poslednom štvrťroku 2017, kedy na trhy zamieria nové generácie smartfónov iPhone. Už teraz je jasné, že sa budú predávať viac ako dobre.

TOP trojku uzatvára čínsky Huawei, ktorý má dlhodobú ambíciu v predajoch predbehnúť Apple. V druhom kvartáli sa mu to nepodarilo. Huawei predal takmer 36 miliónov kusov smartfónov, čiže mu patrí 9,8-percentný trhový podiel.

smartfónov
Huawei P10 Lite

Pozor, Huawei zaznamenal pôsobivý nárast predaja v kontraste s rovnakým obdobím minulého roka. Pripísal si rast o enormných 17 percent. Za trojicou trhových ťahúňov sa nachádzajú čínske spoločnosti Oppo a Vivo, ktoré predali 26,1 milióna kusov smartfónov, respektíve 24,3 miliónov v prípade druhej menovanej spoločnosti.

Nedostatok komponentov

Výskumný riaditeľ Anshul Gupta sa domnieva, že ponuku vlajkových modelov smartfónov môže v druhom polroku 2017 negatívne ovplyvniť nedostatok kľúčových komponentov.

Chýbať majú čoraz preferovanejšie OLED displeje, ale aj pamäťové moduly, bez ktorých sa inteligentné mobilné telefóny jednoducho nezaobídu.

Detailný pohľad na analýzu agentúry Gartner nájdete na jej oficiálnych stránkach.