Úvod Výrobcovia Výrobca luxusných smartfónov Vertu končí. Má obrovské dlhy

Výrobca luxusných smartfónov Vertu končí. Má obrovské dlhy

5

Zdá sa, že majetných jedincov prestali baviť extravagantné smartfóny z drahých materiálov a so špecifikáciami, ktoré boli často o jednu-dve generácie pozadu.

Extrémne drahé zariadenia boli vyrábané ručne v britskej dielni, a to vysoko odborným personálom. Drahé kovy, kamene, koža a iné materiály si vyžadovali špecializovaný postup pri spracovaní.

V britskej dielni pôsobilo 200 zamestnancov Vertu, ktorí prišli o prácu. Výrobca dielňu zatvoril, za čím stoja dlhy a neuspokojení veritelia. Správu priniesol ako magazín The Financial Times tak periodikum The Telegraph.

Finančníkovi menom Murat Hakan Uzan, ktorý spoločnosť nedávno kúpil, sa nepodarilo ochrániť výrobu pred bankrotom. Veriteľom ponúkol vyrovnanie vo výške 1,9 milióna britských libier, čo je voči celkovej výške dlhu pomerne málo. Vertu má mať záväzky vo výške až 128 miliónov libier.

Vertu

Napriek očividným problémom chce majiteľ spoločnosť Vertu opätovne vzkriesiť. Ponecháva si licenciu na značku, technológie aj konštrukčné riešenia. Kedy a či vôbec k vzkrieseniu dôjde majiteľ neprezradil. Nekonkrétne hovorí o budúcnosti.

Murat Hakan Uzan kúpil spoločnosť Vertu v marci tohto roka. Ide o významného finančníka z Turecka, ktorý v súčasnosti žije v Paríži.

Napriek vykázaným stratám z roku 2014 to so značkou nevyzeralo najhoršie. V roku 2015 predala spoločnosť Vertu 450 000 kusov mobilných telefónov a smartfónov, ktorých priemerná cena bola asi 5600 eur.

Čerstvejšie čísla z neskoršieho obdobia známe nie sú. Zrejme neboli pozitívne, čo sa následne odrazilo na aktuálnej nepriaznivej ekonomickej kondícii spoločnosti.