Úvod Novinky Samsung ukončuje éru dominancie Intelu: Po 24 rokoch je najväčším výrobcom čipov...

Samsung ukončuje éru dominancie Intelu: Po 24 rokoch je najväčším výrobcom čipov na svete!

Samsung pokračuje vo výraznom napredovaní.

0

Samsung minulý týždeň zverejnil štvrťročné výsledky. V nich sa uvádza, že je najziskovejšou firmou na svete. To nie je všetko. Samsungu sa okrem toho podarilo prekonať aj niekoľko významných rekordov.

Juhokórejskému výrobcovi sa podarilo ukončiť 24 rokov trvajúcu dominanciu na trhu s čipmi. Samsung Intel počas druhého štvrťroku 2017 preskočil vo vyššom príjme aj prevádzkovom zisku.

Téme sa venoval server Korea Herald.

Samsungu sa tento obrovský úspech podaril hlavne vďaka rýchlej reakcii na zmenu trhu. Podarilo sa im totiž vyvinúť technológie na výrobu mobilných čipsetov. Intel v tomto smere výrazne zaostal, resp. stále zaostáva.

Takmer 300% nárast oproti minulému roku

Samsung, resp. jeho dcérska spoločnosť vyrábajúca procesory si za Q2 zaknihovala príjem vo výške 15 miliárd dolárov a prevádzkový zisk vo výške 7,1 miliárd dolárov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o obrovský nárast. Vtedy Samsung vykazoval prevádzkový zisk 2,4 miliardy dolárov. Samsung bol schopný tak vysokého rastu profitu hlavne vďaka obrovskému dopytu po DRAM moduloch a SSD diskoch. Intel za rovnaké obdobie vykázal príjem 14,8 miliárd dolárov a prevádzkový zisk 3,8 miliárd dolárov.

Zatiaľ čo sa Intel zameral na výrobu procesorov pre notebooky, počítače a servery, Samsung svoje pole pôsobenia rozšíril na niekoľko rôznych odvetví. Čipmi zásobuje smartfóny, tablety aj nositeľnú technológiu. Okrem toho výrazne pomohol vyvinúť UFS a SSD čipy, ako aj DRAM produkty. Jeho Evo a Pro produkty sú najlepšími SSD riešeniami na svete.

Ďalší krok: Celoročná prevaha

Ďalším krokom pre Samsung bude porazenie Intelu v celoročnom zhodnotení. Pomôcť mu v tom majú zariadenie Internetu vecí (IoT), ako aj automobilky. Práve kvôli vybaveniu automobilov svojimi technológiami spoločnosť začiatkom roku odkúpila firmu Harman International Industries.