Úvod Výrobcovia Čo bude poháňať lacné smartfóny budúceho roka? Snapdragon 450 je na ceste

Čo bude poháňať lacné smartfóny budúceho roka? Snapdragon 450 je na ceste

0
snapdragon 450

Na sociálnej sieti Twitter sa objavila zaujímavá informácia o nadchádzajúcej procesorovej sade výrobcu Qualcomm, ktorá bude určená pre zariadenia z tzv. entry-level segmentu.

Informáciu priniesol Roland Quandt, ktorý už v minulosti spoľahlivo informoval o ešte nepredstavených mobilných zariadeniach a pridružených komponentoch.

Nový mobilný čipset má niesť označenie Snapdragon 450. Kedže bude primárne určený pre lacné smartfóny, nemôžeme od neho očakávať veľa. Každopádne ale ide o posun vpred aj v tomto segmente.

Lacné smartfóny budú výkonnejšie a lepšie vybavené. Snapdragon 450 bude vyrobený 14 nm technológiou a nie 28 nm, ako sa mohli niektorí domnievať. Jeho architektúru bude tvoriť osem jadier Cortex-A53.

Zatiaľ bližšie nešpecifikovaný grafický čip bude pracovať na frekvencii 600 MHz. Čo je veľmi dôležité, vďaka konfigurácii čipsetu môžeme počítať s veľmi priateľskou spotrebou energie. Presne s takou, akú sme chválili pri čipsete Snapdragon 625, resp. 626.

snapdragon 450

Ostatné detaily o čipovej sade nie sú známe. Počkať si musíme na presnejšie informácie o podpore LTE pásiem, fotoaparátov a technológii nabíjania. Už teraz ale môžeme predpokladať nabíjanie zastrešené technológiou Quick Charge 3.0.

Dostupnosť

Prvé zariadenia s pohonom Snapdragon 450 by sme mohli uvidieť už koncom roka 2017. Do úvahy ale skôr pripadá prvý štvrťrok budúceho roka 2018.

Po čipsete určite siahne množstvo výrobcov. Od Samsungu cez Lenovo, až po Xiaomi a Huawei.