Úvod Výrobcovia Samsung za Q1 zarobil 13% celkových príjmov zo smartfónov. Apple ho úplne...

Samsung za Q1 zarobil 13% celkových príjmov zo smartfónov. Apple ho úplne zničil, zarobil 6.5x viac

4
samsung

Samsung Electronics si za prvé tri mesiace 2017 na svoj účet pripísal 12,9 % príjmov z celosvetového predaja smartfónov. Tieto informácie vychádzajú zo správy publikovanej firmou Strategy Analytics.

Samsung mal od januára do marca 2017 zarobiť 1,57 miliardy dolárov čo nie je najmenej. V porovnaní s predchádzajúcim rokom však ide o 9 % menej.

Juhokórejskému gigantovi však určite zamrzol úsmev, keď zistil, že Apple, jeho najväčší rival, zinkasoval neuveriteľných 10,1 miliardy dolárov. Inými slovami, na jeho účet pribudlo 83,4 % celosvetového zisku zo smartfónov. Ešte zaujímavejšie je možno aj to, že sa mu to podarilo aj napriek tomu, že v Číne a Indii, teda dvoch extrémne silných a dôležitých trhoch nemá bohvieako silné zastúpenie.

Z približne 300 výrobcov je v zisku len 10,“ tvrdí anonymný zdroj. „Čo sa ziskovosti týka, dominancia Apple a rozdelenie výrobcov na tých, ktorí zo smartfónov zarábajú a tých, ktorí na nich strácajú peniaze, je čoraz jasnejšie.

Samsung a Apple si tak rozdelili 96 % príjmov z predajov smartfónov čo všetkým ostatným výrobcom necháva skromné 4 %, ktoré si medzi sebou musia rozdeliť. Títo výrobcovia však nemusia investovať do vývoja vlastného systému, keďže túto prácu za nich odvádza Google. Na druhú stranu, Apple si je za svoj iOS zodpovedný sám.

Samsung si však viedol celkom dobre. Vzhľadom na to, že minulý rok prišiel o predaje vlajkovej lode (Note 7) je 13 % viac než slušný výsledok.