Úvod Novinky Aktuálne Neľútostný počítačový vírus dorazil aj na Slovensko: Odstavil nemocnicu v Nitre!

Neľútostný počítačový vírus dorazil aj na Slovensko: Odstavil nemocnicu v Nitre!

3

Ako ste už možno postrehli, vo svete momentálne koluje veľmi nepríjemný a zákerný vírus, ktorý zablokoval prístup k počítačovým systémom a za ich odblokovanie následne požadoval výkupné vo výške 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin.

Najviac zasiahnuté ostalo Spojené kráľovstvo a Rusko. Po novom sa škodlivému vírusu nevyhlo ani Slovensko, presnejšie nemocnica v Nitre.

O útoku na slovenskú nemocnicu informoval server Živé a server SME.

Pomalšie vybavovanie pacientov

Vzhľadom na to, že vírus napadol celú sieť počítačov, ktoré nemocnica potrebuje pre vybavovanie pacientov sa predpokladá, že sa čakacie doby môžu predĺžiť. Útok mal podľa servera Živé prísť ešte v piatok, keď zamestnanci dostali pokyn vypnúť všetky počítače. Nemocnicu tak úplne odstavili od vlastného počítačového systému, aby tak zabránili ďalšiemu šíreniu.

Ani dnes však počítače dostupné nie sú na všetkých oddeleniach. Technici, ktorí na probléme pracovali cez víkend mali systém spojazdniť na traumatológii, iné oddelenia, ako napríklad psychiatria ešte prístup nemajú.

Obava z ďalších útokov

Bezpečnostní experti varujú, že prvú vlnu môže už dnes nahradiť druhá, ešte zákernejšia vlna. O tom, ako to nakoniec dopadne a či skutočne dorazí vás samozrejme budeme informovať.