Úvod Zariadenia Operačný systém Ubuntu Touch pre smartfóny a tablety definitívne skončil

Operačný systém Ubuntu Touch pre smartfóny a tablety definitívne skončil

2
ubuntu touch

Vyznávačov operačného systému Linux, alebo skôr jeho najpopulárnejšej distribúcie Ubuntu, určite nepoteší aktuálna správa. Dotyková verzia Ubuntu Touch pre smartfóny a tablety oficiálne končí.

Vývoj Ubuntu Touch začal ešte v roku 2011. Jeho tvorcovia správne odhadli potenciál dotykových mobilných zariadení, pre ktoré bol systém určený. Poháňať mal nielen smartfóny a tablety, ale aj inteligentné hodinky či televízory.

V roku 2013, presnejšie začiatkom januára toho roku, bol systém Ubuntu Touch (platofrma Unity8) oficiálne predstavený. Koncom februára roku 2013 si tento systém mohli stiahnuť vývojári a testovať ho na zariadeniach Nexus 7 alebo Nexus 10.

Prvotné uvoľnenie operačného systému sa stretlo s pozitívnou odozvou. Počas prvých šiestich hodín od uvoľnenia si ho stiahlo 75 000 používateľov. Do úspešného cieľa však tento operačný systém nedorazil.

ubuntu touch

Súčasnosť

Riaditeľ spoločnosti Canonical, ktorá OS Ubuntu zastrešuje, vývoj Ubuntu Touch v týchto dňoch zastavil. Podľa neho je potrebné investovať zdroje spoločnosti iným smerom. Cieľom je zabezpečiť rast spoločnosti, ktorý stojí na serverových riešeniach, OS Ubuntu pre desktopy, cloudovej infraštruktúre alebo stále vznikajúcej oblasti internetu vecí.

Ubuntu bude teda vyvíjaný ďalej, len sa jeho vývoj nebude týkať smartfónov a tabletov. Udržať krok s iOS od Apple alebo OS Android od Google nedokázali takí hráči ako BlackBerry alebo Microsoft s OS Windows pre mobilné zariadenia.

Vývoj operačného systému Ubuntu financovala spoločnosť Canonical, ktorú založil milionár Mark Shuttleworth. Okrem toho sa na financovaní podieľajú aj iné spoločnosti a dobrovoľne prispievajú tiež samotní používatelia.