Úvod Zariadenia Kodak Ektra: Foto smartfón s retro dizajnom na trhu v Európe. Aká...

Kodak Ektra: Foto smartfón s retro dizajnom na trhu v Európe. Aká je cena?

0

Spoločnosť Kodak sa rozhodla vzdať hold svojmu legendárnemu 35 mm fotoaparátu Ektra, ktorý vznikol ešte v roku 1941. Názov, foto zameranie a dizajn výrobca premietol do smartfónu.

Smartfón Kodak Ektra nie je najkrajší, nemá najlepší fotoaparát a podľa čerstvých správ nie je ani najlacnejší. Smartfón však nemá za cieľ trhať rekordy predaja.

Ide o originálne zariadenie, ktoré učaruje fanúšikom značky Kodak, technologickým nadšencom alebo jedincom, ktorí chcú jednoducho vlastniť niečo netradičnejšie zo segmentu inteligentných mobilných telefónov.

Pripomeňme si jeho vlastnosti. Vintage vzhľad dotvára imitácia kože na zadnej strane a podobne ladené príslušenstvo. Okrem hrdého loga zadnej strane dominuje veľká šošovka fotoaparátu.

Ako sme spomínali, samotný fotoaparát možno nie je najlepší, hlavne voči zariadeniam Galaxy S7, Google Pixel či HTC 10, určite však nie je na zahodenie. Svedčí o tom 21 Mpx snímač Sony IMX 230 s clonou f/2.0, optickou stabilizáciou obrazu a PDAF zaostrovaním, ktoré pracuje aj pri videu. To je možné zaznamenať v 4K rozlíšení.

Nadšenci fotografie ocenia bohatý manuálny režim. Jeho UI je tvorené kruhovými ovládačmi, presne takými, aké sme mohli vidieť na fotoaparátoch Kodak. S trochou fotografických skúseností tak dokážete vyčarovať nadštandardné fotografie.

Sme radi, že Kodak nesiahol po súčasne najtradičnejšej uhlopriečke displeja 5,5 palca. Zvolil univerzálnejší rozmer piatich palcov, ktorý spojil s FHD 1080p rozlíšením. 3 GB RAM a 32 GB interné úložisko ponúka obstojný pamäťový základ.

3000 mAh batéria by si s čipsetom Helio X20 mala po energetickej stránke rozumieť dobre. Vpredu inak nájdeme 13 Mpx selfie kameru, nechýba Android vo verzii 6.0 Marshmallow, LTE konektivita, USB typ C alebo napríklad hardvérová spúšť fotoaparátu.

Na európskych online predajných miestach, konkrétne na adresách kodakphones.com a amazon.de, svieti cenovka 499 eur. Nie je najmenšia, pri pohľade na výbavu a hlavne originalitu zariadenia sa ale dá chápať.

Radi by ste si našli tento smartfón pod stromčekom alebo by ste za 500 eur radšej siahli po inom smart darčeku?