Úvod Zariadenia Smartphony Mobilné zariadenia prekonali v prístupoch na internet počítače. Prvý krát v histórii

Mobilné zariadenia prekonali v prístupoch na internet počítače. Prvý krát v histórii

0
© teachonmars.com

To, čo mnohí tušili už dlhšie, je teraz oficiálne. Ľudia pristupujú na internet častejšie zo svojich mobilných zariadení (smartfóny aj tablety) ako z počítačov alebo notebookov.

Tento fakt vyplýva z čerstvej analýzy renomovanej štatistickej agentúry StatCounter. Experti vychádzali z dát, ktoré získali z 2,5 milióna webov a ktoré dovedna za jeden mesiac zaznamenali 15 miliárd zobrazených stránok.

Ľudia pristupujú na internet cez smartfóny prakticky od ich rozšírenia. Kým pred siedmimi rokmi zaznamenávali štatistici len minimálny počet prístupov na internet z týchto zariadení, súčasnosť je markantne iná. Aktuálne pochádza 51,3 % celkovej dátovej prevádzky práve z mobilných zariadení. Počítače a notebooky teda reprezentuje podiel 48,7 %.

Zaujímavosťou je, že prevahu prístupov zo smartfónov môžeme vidieť hlavne v rozvojových a ekonomicky slabších krajinách. Obyvatelia týchto krajín často nemajú prostriedky na to, aby si zadovážili do rodiny napríklad dva počítače a zároveň smartfón alebo tablet.

internet

Lacnejší a dostupnejší inteligentný mobilný telefón je často jediným zariadením, ktoré umožňuje týmto ľuďom pripojiť sa na internet a vyhľadávať tak informácie prakticky z celého sveta.

Vo vyspelejších krajinách, napríklad v USA, 58 % obyvateľov pristupuje na internet z počítačov a „len“ 42 % z mobilných zariadení. V globálnom meradle predbehli smartfóny a tablety v prístupoch na internet počítače po prvýkrát v histórii.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal tento trend zvrátiť. Práve naopak. Smartfóny a tablety sa stávajú súčasťou životov aj ľudí, ktorí sa im doteraz vyhýbali. Smartfóny už používajú tiež starší ľudia alebo naopak, malé deti. Tie sa samozrejme skôr na smartfónoch hrajú a pozerajú rozprávky.

recenzia-huawei-mate-s-8

Tento trend by mali brať na vedomie tiež firmy, malí podnikatelia a iní odborníci, ktorí prevádzkujú svoje internetové stránky. Tie jednoducho už musia byť optimalizované pre mobilné zariadenia. Ak nebudú, Google ich vo vyhľadávaní bude odsúvať na nižšie a nižšie pozície.

Aodhan Cullen, generálny riaditeľ StatCounter poznamenal, že napriek vývoju ešte stále nie je veľké množstvo internetových stránok optimalizovaných pre mobilné zariadenia.