Úvod Zaujímavosti ŠTÚDIA: Kontrolujete smartfón uprostred noci? Nebojte sa, nie ste sami

ŠTÚDIA: Kontrolujete smartfón uprostred noci? Nebojte sa, nie ste sami

3
noci
© wikipedia.com
Inteligentné mobilné telefóny podstatne zmenili naše používateľské návyky ale aj ciele našej pozornosti. Medzi zdravým, užitočným používaním a prehnanou pozornosťou smerom k smartfónom je často veľmi tenká hranica.

Dokazuje to aj skúmanie expertov z analytickej spoločnosti Deloitte, ktorí sa zamerali práve na používateľov smartfónov. Z ich správy vyplýva, že v priemere jeden z troch užívateľov kontroluje svoj smartfón aj počas noci.

Aby sme boli konkrétnejší, náchylnejší na takéto správanie sú prevažne mladšie ročníky. Týka sa to 50 % používateľov vo vekovom rozmedzí od 18 až po 24 rokov. Napríklad 65 roční a starší používatelia sú na tom úplne inak. Svoj smartfón počas noci kontroluje len 14 % z nich.

Štúdie sa uskutočnilo 4000 respondentov a bola vykonávaná vo Veľkej Británii, čiže na európskych používateľoch. Jedinci z ostatných krajín Európy, vrátane tej našej, tak na tom môžu byť a pravdepodobne aj sú podobne.

noci © keranews.com
© keranews.com

Aj keď iba krátke používanie smartfónu počas noci samozrejme narušuje spánok. Nie významne, ale predsa. Malá dávka vyžarovaného modrého svetla z displeja môže ovplyvniť produkciu melatonínu (hormón, ktorý podmieňuje denný rytmus človeka), a teda môžu nastať problémy so zaspávaním a navodením zdravého spánku. Tento fenomén je dôvodom, prečo čoraz viac výrobcov do svojich smartfónov a tabletov pridáva funkcie nočného režimu, poprípade softvérový filter modrého sveta (typický sépiový odtieň displeja).

K TÉMEINFOGRAFIKA: Ako ovplyvňuje modré svetlo z displeja smartfónu váš mozog a telo?

Zo štúdie ďalej vyplýva, že 58 % ľudí skontroluje svoj smartfón tesne pred spánkom, 52 % používateľov uviedlo, že svoje smart zariadenie skontroluje do 15-tich minút od prebudenia a až 89 % tak učiní do jednej hodiny.

Celú štúdiu nájdete v rámci pdf. dokumentu v úložisku Google Drive na adrese: http://bit.ly/2cZAUBP.