© loudread.com

Pozeranie do smartfónu v nočných hodinách a často v posteli pred spánkom je každodennou rutinou mnohých z nás. Určite ste sa pristihli pri tom, ako do telefónu pozeráte už nejakú tú hodinku a z pôvodného driemania sa vám stále nechce spať.

Displej každého smartfónu alebo tabletu vyžaruje tzv. modré svetlo, čo je skvelé cez deň. Na displej pekne vidíme pri maximálnom jase aj za slnečných dní. V noci však mozog zostane zmätený. Vyžarované modré svetlo napodobňuje prirodzené denné svetlo, čo automaticky znamená, že mozog prestane produkovať hormón melatonín.

Ten v podstate zapríčiní to, že vás začne „ťahať do postele“. Melatonínu sa tvorí osem až desaťkrát viac v noci, ako cez deň. Samozrejme sa týmto fenoménom zaoberali mnohé vedecké inštitúcie, ktoré dospeli k nepríjemným záverom. Nedostatočný nepravidelný spánok a nízka hladina melatonínu priamo alebo nepriamo ovplyvňujú fyziologické procesy nášho tela. Na tento moderný problém reagujú aj technologické spoločnosti, vývojári či priamo výrobcovia smartfónov. Spoločnosť Apple v novej verzii iOS predstavila funkciu „Night Shift“, ktorá modré svetlo v nočných hodinách výrazne eliminuje. Displej má typický sépiový odtieň. Podobnú funkcionalitu môžeme nájsť aj pri Xiaomi či smartfónoch iných značiek.

Elegantným riešením je tiež inštalácia aplikácie, ktorá modré svetlo potláča. Na um prichádza napríklad Twilight alebo Night Owl. V infografike nižšie si môžete pozrieť, ako modré svetlo ovplyvňuje váš mozog a telo.

infografika