Úvod Zaujímavosti VIDEO: Tri klastre a desať jadier. Čipset smartfónu Vernee Apollo Lite a...

VIDEO: Tri klastre a desať jadier. Čipset smartfónu Vernee Apollo Lite a jeho energetická náročnosť

0

Výrobca Vernee vybavil svoj smartfón Apollo Lite procesorom Helio X20 z dielne spoločnosti MediaTek. Učinil tak nielen kvôli úspore nákladov, ktorá sa premietla do konečnej ceny, ale aj jeho vlastnostiam.

Poriadny výkon a prevádzka na hranici maximálnych pracovných frekvencií sa odzrkadľuje na spotrebe energie. S dupnutím na plyn jednoducho rastie spotreba.

V marci tohto roka spoločnosť MediaTek na tlačovom podujatí v čínskom meste Shenzen predstavila procesor Helio X20, ktorý zaujal v tej dobe nezvyčajným počtom desiatich jadier s architektúrou troch klastrov. Desať jadier je tak rozdelených do troch pracovných segmentov v konfigurácii 2,3 GHz – 2 jadrá, 2,0 GHz – 4 jadrá a 1,4 GHz – 4 jadrá.

Čipset Helio X20 je vyrobený 20 nm procesom a jeho veľkou výhodou je optimálny pomer výkonu a energetickej náročnosti. Čipset Helio X20 je dosť výkonný na to, aby si poradil s akýmkoľvek procesom alebo náročnou aplikáciou. Problém mu nerobia ani náročné 3D hry. Napriek tomu dokáže efektívne pracovať s dostupnou energiou.

apollo lite

Vlastná technológia prideľovania úloh Corepilot 3.0 „rozhodí“ procesy a zadania medzi tri klastre podľa ich náročnosti. V prípade jednoduchých operácií, napríklad vytočenie kontaktu, pracujú najúspornejšie jadrá, pričom ostatné spia a konzumujú len zanedbateľnú časť energie z batérie. Ak vzápätí spustíte náročnú hru, najvýkonnejšie jadrá sa okamžite aktivujú a začnú tikať na vysokých frekvenciách.

apollo lite

Výdrž na jedno nabitie je relatívne kolísavý pojem, keďže vo veľkej miere závisí od používateľských nárokov konkrétneho majiteľa smartfónu. Podľa výrobcu sa ale podarilo pri tomto čipsete znížiť celkovú spotrebu energie o 30 % oproti predošlej generácii, čo nie je zanedbateľné. Výrobca zrejme nemá ďaleko od pravdy, keďže po tomto čipsete siahlo aj Xiaomi pri svojom, len nedávno predstavenom smartfóne Redmi Pro. To isté sa týka aj Meizu a ich modelu MX6 a už spomínaného Vernee Apollo Lite.

Práve posledný menovaný smartfón sa po oficiálnom predstavení dobre ujal u európskych zákazníkov. Napriek jeho slušnej cene výrobca stále ponúka 30 dolárový zľavový kupón, ktorý môžete uplatniť pri bežnom, neakciovom nákupe tohto smartfónu. Ten obdržíte e-mailom, ktorý zadáte hneď v úvode na oficiálnej stránke výrobcu na: http://vernee.cc.

Nižšie si môžete pozrieť prácu čipsetu Helio X20, jeho stav a hodnoty v reálnom čase používania.